• Candida fertőzés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr! Mivel sok olyan tünettel küzdök, aminek évek óta nem találják az okát (hajhullás, krónikus arcüreggyulladás, petevezeték-gyulladás, meddőség) az interneten olvasottak alapján felmerült, hogy esetleg candidam van. Ezért belekezdtem a candida-diétába, és elmentem egy vérből végzett candida szűrésre. A vérvizsgálat eredménye negatív lett. Elvégeztem egy intim candida gyorstesztet is, annak pedig pozitív lett az eredménye. Nyáron volt hüvelygombám, akkor Klion kúpot, és Orungal tablettát kaptam, és elég nehezen múlt el. Most a folyásom nem vészes, de a szeméremtestem viszket. Mindenképpen szándékomban áll nőgyógyászhoz fordulni, de az ünnepek miatt ez valószínű, hogy idén már nem fog menni. Ezért kérdezném, hogyan lehetséges az ellentétes eredmény, illetve az sem mellékes, hogy érdemes-e az ünnepek alatt is a szigorú diétát tartanom! Használjak-e addig is Canesten Combit esetleg? Egyébként semmilyen gyógyszert nem szedek rendszeresen. Válaszát köszönöm!

        Dr. Csuth Ágnes válasza a Candida témában

        A természetgyógyászok által felállított Candida-fertőzést a konzervatív orvoslásban nem ismerjük. A Candida okozhat hüvelyi gyulladást, de olyan általános tünetekben, mint a hajhullás, rossz közérzet, nem a Candida áll a háttérben, hanem életmódbeli okokra, a stresszre vagy szervi problémákra vezethető vissza. A meddőség kezelését meddőségi specialistánál javaslom, nem tudom, hogy milyen vizsgálatok történtek eddig. Mindenesetre életmódváltás javasolt, illetve probiotikum szedése is. Az életmódváláts része legyen a krisztalloid szénhidrátok mennyiségének csökkentése, friss ételek, bő folyadék fogyasztása, rendszeres testmozgás. A hüvelyi gyulladás miatt Canesten kombi használata javasolt.


        Dr. Csuth Ágnes
        családorvos

        Dr. Csuth Ágnes

        Kérdés: 2011. december 19., 17:53; Megválaszolva: 2011. december 20., 11:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben: