• Galliumos lázmérő

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Most sikerült eltörnöm az utolsó higanyos lázmérőt. Régebben vettem már 3 digitálisat, két olcsót és egy nagyon drágát. Mindhárommal ugyanaz a bajom, 1 fokkal kevesebbet mér, mint ami a valóság (a higanyossal tudtam még ellenőrizni). Az eltört helyett, gondoltam, veszek egy galliumos analógot (szintén nem olcsót). Végül is ugyanaz az elv, csak más fém. Kipróbáltam. Ugyanazt csinálja, mint a digitálisok. Megmértem magam: 36,1. És ezt 10 perc után, mert a papírján 4 perc van, akkor 35,8-at mért. Fontos lenne egy pontos eszköz, mert a kislányom, ha beteg, magas lázas (szinte mindig 39 felett, sokszor 40 felett is). Az 1 fok eltérés sokat számít ilyenkor. Ezek szerint vagy nincs jó lázmérő a higanyoson kívül, vagy a higanyos mért eddig magasabb értéket, és azt fogadtuk el (tehát a 36,6-36,8-at), holott lehet, hogy a digitálisak mérnek jól, és a valódi testhőnk 35,8. Köszönöm!

        Dr. Szanyi Andrea válasza a lázmérő témában

        Kedves Kérdező! A mért hőmérséklet függ attól is, hogy hol történt a mérés, a mérés során nem mozgott-e a beteg. Ha a hibalehetőségeket kiküszöböltünk, akkor a digitális és az infravörös hőmérők 0.1-0.2 fokos pontossággal mérnek. A higanyhelyettesítőként gallium-ón ötvözetet tartalmazó analóg hőmérők pontosak, de lassabbak, és a higanyoshoz képest nehezebben lerázhatók, törékenyek. A digitális lázmérők előnye viszont, hogy gyorsabbak, nem törékenyek, sokszor hajlékony végűek és viszonylag olcsók is. Főleg gyerekeknél történő mérésnél fontosabb szempont a gyorsaság, mint a pontosság. Néhány tized mérési különbségnek igazából nincsen klinikai jelentősége. Tanácsolnám, hogy egyszerre, egyforma ideig két eszközzel mérjen hőmérsékletet mindkét hónaljban. Ezzel ellenőrizheti a meglevő hőmérők pontosságát.


        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szanyi Andrea

        Kérdés: 2011. november 29., 19:26; Megválaszolva: 2011. december 02., 17:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: