• Oltassam be magam?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Hallottam, hogy létezik oltás bárányhímlő ellen. 26 éves vagyok, még nem kaptam el a hímlőt, rózsahímlőm volt gyerekkoromban, de a bárányhímlő elmaradt. Gyeremekem még nincs, de pár éven belül szeretnék, és azt hallottam, hogy a hímlő felnőtt korban sokkal több veszélyt rejthet. Övsömöröm már volt egyszer két évvel ezelőtt, igazából az lenne a kérdés, hogy vajon elkaphatom-e még valaha ezt a vírust, vagy az övsömör miatt már védett vagyok ellene? Beoltassam magam, van-e valami kockázata, mellékhatása az oltásnak? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Rákóczi Éva válasza a bárányhimlő témában

        Tisztelt Hölgyem! Először érdemes megnézetni a bárányhimlő antitest szinteket a vérből. Nem minden esetben emlékezhetünk a gyermekkori fertőzésekre, és ez megmutatja, volt-e ilyen fertőzése korábban vagy sem. Ha átesett a fertőzésen, akkor nem kell beadni az oltást, kivéve, ha valamilyen súlyos autoimmun betegsége, vagy hematológiai betegsége van, amikor is a bárányhimlő súlyos lefolyású lehet, és oltással érdemes megelőzni. Az oltás mellékhatásai fájdalom, bőrpír, és duzzanat az injekció beadásának helyén, láz. Terhesség alatt nem adható be, és az oltás után 3 hónapig terhesség nem vállalható.


        Dr. Rákóczi Éva
        infektológus

        Dr. Rákóczi Éva

        Kérdés: 2011. november 20., 17:59; Megválaszolva: 2011. december 06., 10:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben: