• Skarlát szöv?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tiszteletem! A kislányom 3,5éves ,belázasodott.....irány a gyerekorvos - aki torokgyulladást diagnoztizált penicillin származékot írt fel melyet egy hétig szedtünk.Ezt követően 1hétig egészségesnek tünt a kislány,aztán hőemelkedés 37,8 újra doktor,aki antibiotikumot már nem írt fel.Estére 39,9 láza lett+kiütések-visszamentünk és kiderült hogy skarlátja van.Kaptunk antibiotikumot,melyet 5napig szedtünk.ennek leteltével viz.ált. és ül. ill.tenyésztést küldtünk el.Ennek eredménye :viz.ált. neg,üledékben CaPO4 kristCa -foszfát kristály teny.:Escherichia coli csírasz:10"5"illetve mire reagál a baci,és mire nem(Ampicillin-R). Vajon összefüggés van a skarlát és ez az eredmény között.Mi az a CaPO4 kristály?Mitől van a vizeletébe? Előre köszönöm a válaszát. Meliv

        Dr. Balogh Andrea válasza a skarlát témában

        Kedves Kérdező! A CaPo4 az kalcium-foszfát kristály a vizeletben kis pici kristályok, ha ebből jó sok van abból lesz a vesekő. Ilyen pici nyomokban semmi bajt nem okoz ez normálisan is előfordul nyomokban a vizeletben. A skarlátnak semmi esetre sem a szövődménye, skarlát szövődményt gyakorlatilag a penicillin bevezetése óta nem látunk, azt olyan esetben lehetne látni, ha a gyermek skarlát esetén nem kapott volna antibiotikumot, de ahogy írja kislánya megkapta a megfelelő gyógyszert. A CAPo4 kristály képződéséhez egyéni hajlam, táplálkozási tényezők, húgyúti fertőzés és sok egyéb dolog hozzáadódása szükséges. Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos


        Kérdés: 2011. november 19., 08:51; Megválaszolva: 2011. november 22., 22:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben: