• Neurológia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktorúr! A tanácsát szeretném kérni, elég komoly fejfájás után elküldött az orvosom MR vizsgálatra.Migrénes eredetű 3 napig tartó jobb oldali fejfájás, látáskiesés és hányás kíséri, változó időszakban, 3 hónaponta, de akár 2-3 hetente is jelentkezik. 8-10 éve áll fenn, de évekig tünetmentes voltam, majd 2 éve kezdődtek újra, időjáráshoz, ciklushoz kötni nem tudom. a diagnózis a következő: 12mm szélesseptum pellucidum cysta észlelhető, bal oldalon temporo-parietalisan csaknem subcorticalisan 2-3mm átmérőjű demyelinisatios góc észlelhető. Mindkét oldalon a hídban egy-egy 2-3 mm-es jelintenzív terület látszik. Őszintén szólva az orvostól érdemben nem kaptam kielégítő választ, hogy mi ez, és mi a teendő. Van e további vizsgálatra szükség, alakulhat e ki a migréntől több ilyen góc stb. gyógyszereket, replaxot, és flector port kaptam, más neurológiai tüneteim nincsenek.Megtisztelő válaszát előre is köszönöm. üdvözlettel Százszorszép.

        Dr. Bessenyei Mónika válasza a fejfájás témában

        Kedves Kérdező! A migrénje biztisan nem az agyban leírt elváltozásoktól van, illetve ezek az elváltozások sem a migtén következtében alakutak ki. A septum pellucidum cysta egy fejlődési varriáció, nem tekintjhető kórosnak. A két lerít kis demielinisatios góc korábbi kis agyi történés, valószínűleg keringési zavar vagy gyulladás következménye lehetett, mely eddigi élete során bármikor kialakulhatott, már méhen belül is. Mivel korábban nem volt koponya MR vizsgálata, ezért ez nem tudható. Mivel olyan jellegű panasz nem írt, mely ezekkel összefüggésbe hozható, ezért különösebb teendő nincs vele. Érdemes egy nyaki erek UH vizsgálatára, és egy szív UH vizsgálatra elmenni, hogy ezeken van e olyan elváltozás, mely vérrögképződést esetleg elősegít. Fontos a vérnyomás, vércukor és vérzsírértékek normál tartományban tartása, hogy esetleg újabb gócok kialkulását elkerülhesse.


        Dr. Bessenyei Mónika
        neurológus

        Dr. Bessenyei Mónika

        Kérdés: 2011. augusztus 04., 07:55; Megválaszolva: 2011. augusztus 08., 09:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben: