• Szcintilláló szkotóma

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Nekem egy egészen konkrét neurológiai jellegű kérdésem lenne. A szcintilláló vagy szcintillációs szkotóma (angolul scintillating scotoma) gyógyítható-e vagy megszüntetető-e valamilyen kezeléssel? Ha jól tudom, ez egyfajta optikai migrén vagy migrén aura, amely a vizuális cortexben létrejövő és tovaterjedő túlzott izgalmi állapothoz majd ezt követő gátláshoz kapcsolódik (angolul Cortical Spreading Depression - CSD). Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Bessenyei Mónika válasza a scintilláló szkotóma témában

        Kedves Kérdező! Ha ezt a jelenséget erős, lüktető fejfájás kíséri, akkor igen a migrénhez kapcsolódó aura tünet lehet. Ezt megszüntetni nem lehet, ez a migrén velejárója bizonyos esetekben. Ha túl gyakoriak a migrénes rohamok, akkor megelőző kezelésként különböző gyógyszerek szedhetők, amik az aura tüneteket is gátolják. Ha fekfájás nélkül jelentkezik, akkor lehet még fejfájás nélküli migrénes aura, de epilepsziás mechanizmus is állhat a háttérben. Mindenképpen neurológiai vizsgálat javasolt.


        Dr. Bessenyei Mónika
        neurológus

        Dr. Bessenyei Mónika

        Kérdés: 2011. június 01., 20:41; Megválaszolva: 2011. június 03., 11:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben: