• Migrén gyermekkorban

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kisfiam 2002 júniusában született. Pici kora óta néha-néha fejfájásra panaszkodott, majd kb. fél éve jelentkezett először nála egy hányásig tartó migrénes fejfájás. Ez megismétlődött, majd ezután kaptunk beutalót a gyermekneurológiára. Az EEG vizsgálat eredménye: 20-30-40 mikrovoltos alfa háttéraktivitásban HV során kifejezett meglassulás, parieto-occipitalisan tüskék jelentkeztek Az MR vizsgálat március 11-én volt,. Idéznék a leletből: Az oldalkamrák asszimetrikusak, a jobb frontalis kamraszarv kifejezetten szűkebb. A bal oldalkamra a nucleus rentiformis területén 10 mm harántátmérjű, a jobb oldali 3 mm-es. A Vélemény: Kóros intracranialis eltérés nem látható. Kamrai asszimetria - vs. fejlődési variatio. Hypoplasias jobb A1-es szakasz. Mivel áprilisra tudnak időpnontot adni a gyeremekneurológiára, és mint szülő természetes, hogy mielőbb szeretném tudni hogy mit is jelentenek ezek az eredmények, így azt kérném, hogy segítsen nekem megérteni a leírtakat. Talán bután hangzik a kérdés, de szeretném tudni, hogy a fent leírtakhoz kapcsolódhat-e az, hogy rendkívül rosszul viseli a gépkocsival történő közlekedést. Egészen rövid távon is hányingerre, fejfájásra panaszkodik. Sőt, több esetben előfordult, hogy - egy kb. 15 km-es út során is - többször meg kellett állni a rendkívül erős hányinger vagy akár hányás miatt is. Jelen pillanatban a daedalon tabletta vagy B6 a megoldás. Segítségüket köszönöm

        Dr. Bessenyei Mónika válasza a migrén témában

        Kedves Kérdező! Az EEG vizsgálaton normális háttértevékenységet írtak le, a hyperventillatio (HV, sóhajtozás) alatti meglassulása a tevékenységnek normális, ez gyermekkorban kifejezetten fokozott is lehet. A leírt tüskék nem jelentenek epilepszia betegséget, migrénhez gyakrabban társulnak az EEG-én ilyen meredekebb hullámok. A koponya MR-en sem írnak le olyan elváltozást, mely kórosnak mondható, inkább fejlődési variációnak felel meg az agykamrák két oldala közötti aszimmetria. Mindkét eredmény normálisnak vehető. Migrénben nem is kell a háttérben agyi károsodást keresni, ez egyfajta funkciózavar az agynak. A kocsiban való utazásnak semmi köze a migrénhez, az egyensúlyozó szerv fokozott izgalma okozza bizonyos gyorsulási helyzetekben. Az alkalmazott kezelésen kívül mást ajánlani nem tudok.


        Dr. Bessenyei Mónika
        neurológus

        Dr. Bessenyei Mónika

        Kérdés: 2011. március 14., 21:48; Megválaszolva: 2011. március 17., 21:11

      • Kérdések és válaszok a témakörben: