• Hosszantartó fejfájás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! A férjemről szeretnék írni. Több mint 10 éve fáj a feje. Homloktáji, szemek környéki és tarkótáji fájdalom. Állandó nyomásérzést, időnként éles nyilaló fájdalmat érez. Szokott lenni hányingere is. Frontok alkalmával és ha ideges jobban fáj a feje. Kávé, alkohol és erőteljes mozgás hatására enyhül a fájdalom. 2008-ban volt fejfájás ambulancián. Az eredmények: Labor: norm. értékek. Nyaki erek és pajzsmirigy UH: negatív. Szemészet: Visus, szemnyomás normális. Szemfenék: normál papilla, szük arteriák, telt vénák. Natív és kontrasztos koponya CT: A liquorterek megtartottak. Jobb oldalon a capsula externa dorsalis részénél apró (3-4 mm-es) hypodens terület van, de egyéb kóros intracerebralis képlet nem látszik. Vélemény: Jobb oldalon apró lacunaris infarctus. Neurológiai status: Vigil, orientált, memória és figyelmi funkciók rendben. Tarkó szabad, meningeális izgalmi jel nincs. Agyidegkör ép. Normotonia. Paresis nem észlelhető. Testszerte kp. élénk ínreflexek, Kóros reflex nincs. Coordinatios és cedrebellaris próbák eltérés nélkül. Perifériás idegrendszer ép. Lebenyfunkciók rendben. Extrapyramidális rendszerben eltérés nincs. Beszéd, beszédértés eltérés nélkül. Érzőkör, vegetatívum ép. Vélemény Cephalagia tenciotica, Cervicalgia. Felírta: Mesulid, Mydeton, Frondin, Flector por. Nem használt. A doktornő idegorvoshoz küldte a férjemet. Ode nem ment el. A háziorvos azt mondta, hogy a vérömleny miatt fáj a feje. Felírta: Nootropil, Betaserc,Astrix, Cavinton tablettákat. Eleinte úgy tűnt, hogy jó. De már egy ideje nem használ. Nem szedi a férjem. Fájdalomcsillapítókat szed. Most Benuront. A memóriája sokat romlott. Sok mindenre nem emlékszik, hogy mit beszéltünk meg. De ez lehet örökletes is. Az apukájának is mondhatni kórosan rossz volt a memóriája. A férjem nem orvoshozjáró típus. Inkább elviseli a fájdalmat. Én meg aggódok. Mit lehetne tenni, hogy enyhüljön a fájdalom? Köszönöm a válaszát. Tisztelettel.

        Dr. Bessenyei Mónika válasza a fejfájás témában

        Kedves Kérdező! A leírása alapján nagy valószínűséggel vagy tenziós fejfájása van a férjének, vagy hagulatzavarból adódnak a tünetei. A feledékenység és a fejfájás lehet hangulatzavar kísérő tünete. A statusaban és a koponya CT-én illetve az egyb vizsgálataiban nem volt olyan eltérés, ami a panaszait magyarázná. Vérömleny pedig nincs a fejében, azt nem írták le. A feledékenysége lehet kezdődő dementia (elbutulás) része is. Mindenképpen jó lenne, ha rá tudná beszélni a férjét először egy vizsgálatra a fejfájás szakrendelésen, majd pszchiátriai szakrendelésen. Az állandó fájdalom csillapító szedésnek számos mellékhatása van és nem szüntei igazából az okot, sőt a fejfájást egy idő uán provokálhatja is.


        Dr. Bessenyei Mónika
        neurológus

        Dr. Bessenyei Mónika

        Kérdés: 2010. november 15., 12:42; Megválaszolva: 2010. november 19., 13:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben: