• MR vizsgálat

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Gyerekkorom óta fennálő baloldali fejfájásom miatt MR-vizsgálatot végeztek. A lelet negatív, de szeretném, ha egy két dolgot elmagyarázna, pontosan hogy is értsem ezeket. 1. A kamrarendszer mérsékelten asszimetrikus, a jobb tágabb. 2. A baloldali pyramiscsúcs mind T1, mind T2 szekvenciában jelgazdag, de kontrasztanyagra halmozást egyáltalán nem mutat, így asszimetrikusan pneumatisalt pyr. csúcsokról van szó. 3. a bal oldali sinus maxillaris elülső részében mucoperiost megvastagodás látszik. Magyarázhatják ezek a fejfájást?

        WEBBeteg szakértő válasza a MR vizsgálat témában

        Tisztelt kérdező!
        Az első kérdésre az a válasz, hogy a felvételen a két agyi oldalkamra méretében lehet minimalis különbség. Ez önmagában, amennyiben egyéb eltérés nincsen nem betegség jele. A piramiscsont a koponyánknak a belső fület és más képleteket is tartalmaző részlete, a leirt eltérés szintén inkább fejlődési variáns lehet, esetleg valamilyen gyulladás lehetett ott korábban. A harmadik kérdésre a válasz, hogy a sinus maxillaris, azaz az arcüreg belső nyálkahártyájának a megvastagodását írták le. Ez általában ismétlődő arcüreggyulladások után alakul ki. Érdemes tudni azonban, hogy az MRI vizsgálat elsősorban az agyat vizsgálta, és ennél a képalkotó módszernél a koponyacsontok leképezése nem olyan pontos mint pl. a CT-nél, igy az sem kizárt, hogy képalkotási műtermékekről van szó. A leírt elváltozások a fejfájást nem magyarázzák, illetve, mivel szerencsére, daganatot, vérzést, degenerativ betegségre utaló elváltozást nem írtak le, így a fejfájás hátterében szervi ok kevéssé valószínű.

        Tisztelettel: Dr. Siró Péter neurológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-05-27 17:51:21; Megválaszolva: 2011. július 29., 09:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Indul Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat második szakasza!
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó