• Tarkófájás, érvizsgálat: Hogyan tovább?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Doktor úr!

        Időnként erős tarkótáji fájdalmat érzek a jobb oldalon, Olyan érzettel párosul, mintha akkor ott valami meg lenne duzzadva és az nyomna. Legutóbb épp nem tudtam időben bevenni fájdalomcsillapítót, és mire a vásárlásból hazaértem, az egyre erősödő fejfájáshoz hányás és remegés is társult. Régebben már ugyanezzel a problémával kaptam beutalót ideggyógyászatra, ahonnan CT vizsgálatra küldtek. A fejemről készített felvételek alapján megállapították, hogy csak idegi eredetű lehet, idegnyugtatókat írtak fel, amikhez nem akarok hozzászokni, pláne akkor amikor tudom, nekem a nyak-tarkó részről érződik a fájdalom, egészen addig, ahol a nyaki verőér pulzálását tudom tapintani. (Nem tudom miért, a fejem vizsgálták, nyaki ultrahangot miért nem láttak szükségesnek, pedig én a nyakamon, és a tarkómon érzett fájdalomra panaszkodtam. A legutóbbi erős fejfájáskor az ügyeletet hívtam ki, (hétvége volt), remélve, hogy ad valami fájdalomcsillapító injekciót, (egyszer régebben az ügyelt már segített így rajtam). Ezért nem is mertem bevenni semmit, mert azt gondoltam, az injekcióval együtt ne legyen káros mellékhatás. A kiérkező orvos azt mondta, miért hívom addig, amíg nem próbáltam bevenni előbb fájdalomcsillapítót, különben is sok emberrel előfordul, hogy fáj a feje, nincs más teendő, vegyek be fájdalomcsillapítót, ha azután sem múlik, akkor hívjam csak, és ezzel el is ment. Elgondolkodtam azon, hogy a tarkótáji fájdalmam és az alábbi leleteimet produkáló állapot, vagy annak előzményei között talán lehet valamilyen szinten némi összefüggés is.

        A következő rizikótényezőkkel „rendelkezem”: fizikai és szellemi fáradékonyság, alacsony teherbírás, látásromlás, amit a szemészeten az erek állapotával magyaráztak, túlsúly (149cm/69kg, és január óta még mozogni is kevesebbet tudtam mozgásszervi probléma miatt), és 48 életév. Szüleim szív-és érrendszeri betegségben haltak meg, édesanyám is nagyon kövér volt, ezekből pedig némi öröklött hajlamra is esélyem van elhízás és érrendszeri betegségek terén. Ezért rászántam 7500 ft-ot, és elmentem egy arteriográfos érvizsgálatra, ahol az eredmény emelkedett (Aix brachial: 7,32 % = emelkedett) értéket mutatott, mondták, hogy van egy kis gond az erek rugalmasságával. Több más vizsgálatot, köztük terheléses vizsgálatot is javasoltak. Ám ezekhez már háziorvosi beutaló kell, így elmentem hát háziorvosomhoz a lelettel, aki megállapította, hogy jó kereseti lehetőség ez az érvizsgálat annak aki csinálja, és miért nem ők küldtek el akkor engem a vizsgálatokra is. Különben is énnekem őszerinte nem lehet még probléma az ereimmel, mert fiatal vagyok, (48 év), és nem vagyok még a változó korban. Meg a javasolt vizsgálatok olyan sokba kerülnek, hogy ha ezekre elküld akkor a költségét ővele fogják kifizettetni. Elküldött egy vérvételre, és megállapította, hogy nincsen teendő semmi, de én ennek kapcsán akkor szeretném Öntől megkérdezni, hogy ha az erek rugalmasságát egy vérvizsgálatból is meg lehet állapítani, akkor meg minek találtak fel és használnak erre a célra arteriográfot is? Ha pedig az arteriográfos mérési eredmény a normál értéknél magasabb értéket mutat, akkor hogyan lehet a háziorvosnak megelégedni pusztán egyetlen vérkép lelettel?

        Három hónap múltán újra megreszkíroztam 7500 ft-ot egy újabb érvizsgálatra, és ekkorra már az Aix brachial lelet nem emelkedett, hanem abnormális volt, (Sys: 138 mmHg, Dia: 87 mmHg, HR: 67/perc, MAP: 104 mmHg, PP: 51 mmHg, Aix brachial: 14,74 % = abnormális, ED: 310 ms, PWVao: 10,56 m/s, SBPao: 142,57 mmHg, Aix aortic: 38,82%, RT: 83ms, SD: 1,01 m/s), és az abnormális értékelést jelzi a legrosszabbnak az érvizsgálat tájékoztatója. Most itt tartok, ezzel még nem mentem el a háziorvoshoz, mert előtte szeretném az Ön véleményét, válaszát is elolvasni.

        Szeretném megérteni, de még eddig nem sikerült, hogy miért gondolja azt a háziorvos, hogy olcsóbb dolog a tünetek legrosszabb állapotát kivárni, és csak akkor foglalkozni vele, amikor a betegnek már élete végéig gyógyszert kell szedni. Nem volna-e jobb és olcsóbb, ha mindjárt a tünetek elején próbálnák a rosszabb állapotot megelőzni? Szeretném még Öntől megkérdezni, hogy tényleg figyelmen kívül hagyható-e a fent említett utóbbi lelet, vagy ezek ismeretében milyen vizsgálatokra várható el a beutaló a háziorvostól javasolt-e a fejfájás miatt a nyaki ultrahang? Milyen vizsgálatokra lenne, mindenképpen szükség, ami független attól, hogy mit mutat a vérkép?

        Tisztelettel, és köszönettel: H Edit

        WEBBeteg szakértő válasza a tarkófájdalom témában

        Kedves Edit!

        Fejfájás esetén általában szoktunk nyaki UH vizsgálatot csináltatni, de nem minden esetben. Az Ön esetében én úgy gondolom inkább a nyaki gerincet kellene vizsgálani pl. nyaki gerinc Rtg, hiszen fájdalmát onnan kiindulónak mondja. Emellett izomlazítókat és gyulladáscsökkentő-fájdalomcsillapító hatású készítményeket javasolnék a fájdalom ellen, ez lehet külsőleg kenőcs formájában is. Emellett a rendszeres nyaki gerinc torna és massage is jó hatású lehet. Amit az érproblémáról ír, nem világos teljesen számomra. Amennyiben a családban fokozott rizikó van a szív- és érrendszeri betegségekre, érdemes vérzsírszinteket nézetni és ha szükséges a megfelelő terápiát elindítani rá. Igazolt érszűkület vagy érelemsszesedés esetén thrombocytaaggregáció gátló kezelést is szoktunk indítani.
        Ezt két vizsgálatból el lehet dönteni, egy vérvizsgálat és egy nyaki UH vizsgálat.
        Próbálja mégegyszer átbeszélni a problémáját más oldalról nézve a háziorvosával.



        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-09 18:35:39; Megválaszolva: 2011. szeptember 12., 15:12

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        picit megijedtem mert kutyamra jatekbol ra vicsorogrogtam, es egybol hirtelen bal oldal megfájdult a fejem. Azóta nem fáj (hirtelen jött és ment) de azóta ott folyamatosan érzek nyomást és mikor eszem is megfájdul egy picit. Ez mitől lehet? Mikor a...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó