• Fejfájás szülés óta - Mi az oka?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Édesanyám 42 éves, és nagyon sokszor van erős fejfájása. Azt mondja, a húgom születése után kezdődött (16 éve). Jelenleg csak a cataflam használ neki. Nem tudom meggyőzni, hogy elmenjen orvoshoz. Azt szeretném kérdezni, hogy mi lehet ennek az oka, és hogy lehet-e valami következménye, ha így marad?

        WEBBeteg szakértő válasza a migrén, szülés, fejfájás témában

        A leírtak alapján nagy valószínűséggel az Édesanyjának migrén betegsége van. Ez egy olyan elsődleges fejfájás, melynek hátterében kimutatható agyi eltérés nincs. Gyakran van jelentkezése összefüggésben hormonális változásokkal, ezért sok nő esetén a menstruációs ciklushoz köthetően jelentkezik. Érdemes elmenni legalább egyszer ideggyógyászatra, legjobb lenne fejfájás szakrendelésre.

        A betegség kezdetén, ahhoz, hogy biztosan kizárják az esetleg társuló agyi rendellenességeket egy koponya CT vagy MR, nyaki UH illetve labor vizsgálatot szoktunk kérni. A fejfájások kezelésére attól függően, hogy milyen gyakran jelentkeznek szoktunk terápiát javasolni. Ritka, havi 2-3 fejfájás esetén fájdalomcsillapítókat javaslunk, minél hamarabb a fejfájás kezdetétől számítva.

        Ma már vannak speciális, a migrénre kifejlesztett fájdalomcsillapítók, melyeket szakorvos javasolhat. Emellett a fejfájás elején a lehetőségek szerint érdemes lefeküdni, megpróbálni elaludni, mert az alvás is szünteti, illetve mérsékli a fájdalmat. Gyakran jelentkező fejfájás esetén lehetőség van úgynevezett megelőző kezelésre, melyet kúraszerűen szoktunk javasolni. Ezek hatására a migrénes fejfájások száma csökkenhet. Próbálják rábeszélni az Édesanyjukat egy ideggyógyászati vizsgálatra, elmondva Neki, hogy a Catafalmnál már vannak hatásosabb szerek, de ezeket csak szakorvos javasolhatja.

        Üdvözlettel: Dr Bessenyei Monika


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-12-30 18:27:34; Megválaszolva: 2011. augusztus 23., 07:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben: