• Migrén vagy csak pánikol?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kb. 7 év alatt 20-szor fordult elő velem jobb oldali látótérkiesés, látászavar, arc- és kéz zsibbadás, időnként beszédzavar, majd ez kb. 15 perc múlva megszűnik és erős féloldali fejfájás alakul ki, ami pár órán át tart. A koponya CT eredménye negatív lett. Ez migrén vagy csak pánikolok, és így élem meg a stresszes időszakaimat?

        WEBBeteg szakértő válasza a migrén, aura, pánik témában

        A tünetek, amiket leír pontosan lefedik egy auraval járó migraine tünettanát. A bevezető tüneteket - látótérkiesés, beszédzavar,  arc- és kézzsibbadás -  nevezzük aurának. Az aura során az agy különböző területei kerülnek izgalmi vagy éppen gátolt állapotba, ezáltal okozva a jellegzetes tüneteket, melyek megfelelnek az éppen érintett agyterület funkciójának. Általában az agy hátsó - tarkónál elhelyezkedő - területeiről indul ki a folyamat, mely a látás agykérgi központja. Ezen terület izgalma esetén szikralátás, gátlása esetén látótérkiesés jöhet létre. A folyamat az elülső agyterületek felé terjed, érintve a különböző agyi központokat, ezáltal okozva változatos tünettant. 

        Az érzőközpont izgalma okozza a zsibbadásos, a beszédközpont gátlása pedig a beszédzavart az Ön esetében. Az aura  során fellépő tünetekért az erek nagyfokú, a szokásostól eltérő összehúzódása felelős. Az aura lezajlása után az erek nagyfokú "kitágulása" következik be, mely a lüktető jellegű fejfájás okozója. A félelme, hogy stresszre adott szokatlan válaszreakció lehet a fent leírt panasza annyiban nem alaptalan, hogy a stressz hatására a migraine-s "rohamok" száma megszaporodhat. Keressen fel egy fejfájás szakrendelést, ahol részletesebb tanácsokkal láthatják el.

        Tisztelettel: Dr. Bessenyei Mónika neurológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-08-27 21:09:01; Megválaszolva: 2011. augusztus 04., 14:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó