• Mell alatti fájdalom, szájüregi gyulladás (mellhártyagyulladás?)

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr/Doktornő! Először leírom a tüneteimet, hogy milyen vizsgálatokon vettem részt eddig és hogy azok milyen eredménnyel zárultak. Utána pedig felteszem a kérdéseimet arra vonatkozóan, hogy a jövőben mit tehetek az egészségem/felépülésem érdekében. (23 éves nő vagyok, aktív és mozgalmas életet élek, de beteg szinte sosem voltam, évente maximum egyszer-kétszer.) A panasz: február utolsó hetében kezdtem érezni folyamatosan egy apró szúrást a jobb mellem alatti sávban. Ez a szúró érzet fájdalommá növekedett, majd pedig olyan intenzíven, nagyobb felületen kezdtem el érezni (még mindig kizárólag a jobb oldalon), hogy elmentem az Uzsokiba a sürgősségire március 2-án. Ott minden lehetséges vizsgálatot elvégeztek rajtam (vérvizsgálat, mellkas röntgen, ultrahang), mindegyik negatív eredménnyel zárult. Akkor semmilyen „betegséget” nem tudtak igazolni. Skudexát írtak fel fájdalomcsillapítóként. Majd március 6-án úgy ébredtem, hogy még jobban fáj, hőemelkedésem is lett (37,2), így visszamentünk az ügyeletre. Végigvizsgáltak megint (ugyanúgy teljes körűen), és megint csak nem tudtak megállapítani szervi okot. Mivel a panasz kezdete előtt februárban két hétig influenza-szerű betegséggel (vagy influenzával) küzdöttem, sok köhögéssel, száraz mellhártyagyulladás-gyanú volt a diagnózis (mivel folyadékot nem találtak). Ez került rá a zárójelentésre is (skudexa szedése, ágynyugalom). Azóta ha nem is teljes ágynyugalomban töltöttem a napjaimat, de a legtöbbet ültem, úgy volt kényelmes. A fájdalomérzetre az jellemző (azóta is), hogy akkor érzem, mikor mozgatom a területet (tehát nem képzelt fájdalomról van szó, hanem fizikai behatás - nyomkodás -, ráfekvés, túl mély levegő vétele stb. idézi elő). Egy idő után, mikor nem volt annyira elviselhetetlen a fájdalom (és el is fogyott a Skudexa) áttértem Brufen szedésére. Pár napig 2 db-ot szedtem be esténként, majd másfelet, és a mai napig bezárólag esténként egyet. Időközben (márc.22. körül, egy hete) kezdtem érezni, hogy a számban kialakul egy afta-szerűség. Hétfőre lett rosszabb, nagyobb gyulladás, ezért elmentem aznap gégészetre. Hyperdolos öblögetést javasoltak egyedül. Ma – mivel nagyobb területen lett azóta fekélyes, sebes a szám – visszamentem egy másik gégészhez, aki antibiotikumot írt fel (Aktil duo). Azt mondta, hogy valószínűleg vírusos fertőzés, ami már baktériummal is felülfertőződött. Most olvastuk el a Brufen lehetséges mellékhatásait, és köztük van a fekélyes szájnyálkahártya gyulladás is. A mostani állapotom: a kezdeti mellkas alatti fájdalom egy kicsit enyhült (nem szúr annyira, mikor felkelek az ágyból, vagy ha lélegzek), viszont betapintásra még mindig intenzíven érzem (most épp nincs bennem fájdalomcsillapító). Azóta, mivel állandóan fájdalom- és gyulladáscsökkentő volt bennem, nem éreztem, hogy lázas lennék, néha hőemelkedés-érzetem volt, de a közérzetem javult, az arcom színe, kisugárzásom is sokkal jobb. Étkezni végig rendszeresen és rendesen étkeztem, a vizeletemmel nem volt probléma, igazi hasmenésem pedig csak a Skudexa szedésének utolsó napjában volt. Kiegészítő információ: március elejéig bezárólag napi szinten 3-8 órát hegedültem (zenekari zenész és zeneakadémista vagyok). Többször volt olyan érzésem az utóbbi pár hónapban a nap végére (este fél 10), hogy nagyon elfáradtam a mozgásban, háti és mellkasi fájdalmakat is éreztem (a melltartó alsó vonala alatt), és ez a mostani fájdalom/gyulladás a jobb oldalon szintén ebben a sávban van. Azóta természetesen nem hegedültem, nem mozgattam ily módon azt a részt, és itthon melltartót sem hordtam (anyukám tippje volt, hogy az nyomja meg a nap végére). Kérdéseim: 1) Lehet ez valóban száraz mellhártyagyulladás? Ha igen, hogyan lehetne biztosan kimutatni, és hogyan lehetne kezelni? Mit tudok érte tenni itthon (valóban szigorúan ágynyugalom javasolt, vagy az káros lehet – pl. felfekvések, stb.)? Meddig tarthat a gyógyulás folyamata? (eddig nagyjából 3,5 hét telt el) 2) Ha a szájüregben jelentkező probléma valóban az ibuprofénes fájdalomcsillapító mellékhatása, mit javasol a gyulladás kezelésére? Szabad-e tovább szedni ilyen jellegű fájdalomcsillapítót a mellkasi problémára? Ha nem, mit szedjek helyette? 3) Ha nem mellhártyagyulladásról van szó, akkor mi lehet még a baj? Szervi okot nem találtak. Érdemes lehet újra megcsináltatni a komplett diagnosztikát, és ha igen, mennyi idő múlva? (vérvétel, ultrahang, röntgen) Esetleg a korábbi mozgással függhet össze? Más ötlete van esetleg? Valamint kérdés még az is, hogy hova, kihez fordulhatok. A háziorvosom „el sem hitte” a fájdalom létét, mikor legutóbb voltam nála, akkor sem vette igazán komolyan a problémát („hiszen minden eredményem tökéletes”), tehát hozzá nem szívesen fordulok újra ezzel. Milyen diagnosztikai módszerek állhatnak még a rendelkezésemre, hova érdemes menni? Köszönöm előre is a részletes válaszát! (kérem, hogy minden kérdésre és területre válaszoljon) Ha esetleg nem írtam le valamit, ami segíthet a válaszadásban, szívesen válaszolok kérdésére! Számítok a segítségére! Üdvözlettel, H. Anna

        Dr. Szanyi Andrea válasza a fájdalom témában

        Kedves Kérdező! A száraz mellhártyagyulladásnak nincs egyértelmű röntgen jele, a tünetek alapján valószínűsítették. Kezelése néhány hétig tartó pihenésből és nem szteroid gyulladásgátló szedéséből áll, mint amilyen például az ibuprofen (Brufen ) is. A Skudexa hatékonyabb fájdalomcsillapító, ebben két típusú fájdalomcsillapító van, az egyik az ibuprofennal egyező gyógyszercsoportba tartozik. Az ibuprofen mellékhatása valóban lehet felületi szájseb is, de feltételezem, hogy a gyógyszer abbahagyását, valamint az antibiotikum szedését követően ez a panasza azóta megszűnt. Amennyiben jobban van, akkor nem szükséges a szigorú ágynyugalom, legfeljebb kíméletes életmód. Fiatal, egyébként egészséges, mozgásában nem korlátozott embernél néhány hetes pihenés, ágynyugalom során nem alakul ki felfekvés, gondolom, nem fekszik folyamatosan mozdulatlanul és fel is kel időnként. Mivel két alkalommal is történt teljes kivizsgálás, mindkét alkalommal negatív eredménnyel, valamint panaszai csökkennek, további vizsgálatot nem tartok indokoltnak. Amennyiben új panasza jelentkezne, akkor természetesen keresse fel háziorvosát.


        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szanyi Andrea

        Kérdés: 2018. március 29., 22:22; Megválaszolva: 2018. április 02., 21:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! Napok óta dagad az egyik bokám, és ugyanaz a lábam egészen combtőig fáj, ugyan nem állandóan, és változó helyeken. Hol a lábszáram, hol a térdem, combom, stb. Ez kb. egy hete van, korábban semmi baja nem volt a lábamnak....
        Tisztelt Doktor úr/Doktornő! Először leírom a tüneteimet, hogy milyen vizsgálatokon vettem részt eddig és hogy azok milyen eredménnyel zárultak. Utána pedig felteszem a kérdéseimet arra vonatkozóan, hogy a jövőben mit tehetek az...
        Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! 28 éves nő vagyok és egy féléve kezdtem el komolyabban sportolni (heti 5 nap, napi 2 óra hossza) illetve életmódot váltani főként az elhízásom miatt. Nem indokolta orvosi javaslat, egyszerűen csak jobban akartam...
        Tisztelt Doktornő! Régebben is volt már hasonló, de az utóbbi időben kicsit sűrűbben jelentkezik, hogy elsősorban szívtájékon, kicsit feljebb, néha a mell külső részénél, furcsa érzések jelentkeznek. Elsősorban enyhe bizsergő, vagy...
        Tisztelt doktornő! Azzal a panasszal fordulnék önhöz, hogy egy hete körülbelül folyamatosan szúró égető fájdalmat érzek a mellkasom bal oldalán, s a lapockám is fáj, tudom hogy ez angina pectoris jele is lehet 2-3 éve voltam érfestésen,...
        Tisztelt Dr Úr/Nő! 2.napja a bal oldalon a lapockám mellett a gerincem irányába fáj a hátam! Olyan érzés mintha kést szúrnának bele! A bal oldalon a mellkasom és kezem is fáj! Ha egy picit is mozdulok nagyon rossz! És nagyon sokat büfögök...
        Kedves Doktornő, Először is boldog új 2018-as évet kívánok önnek. Másodszor pedig van egy régóta húzódó egészségügyi problémám, amivel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Jelenleg 32 éves vagyok, mellkasi fájdalmakkal és...
        Tisztelt Dr Nő. Remélem jó témában sikerült orvost választanom kérdésemhez. Pár éve talán 2.3 éve érdekes mellkasi fájdalom van nálam jelen. Ami van hogy erősebb, van hogy gyengébb de jelen van, és csak bizonyos helyzet/testtartásnál....
        Üdvözlöm, Problémám kb. 1 hónapja kezdődött. Jobb oldali hasi panaszokkal a házi orvosomhoz fordultam. A vérvétel a házi orvos elmondása szerint tökéletes (csillag mentes.)Még vérvétel előtt, vakbél gyanújával továbbküldött a...
        Tisztelt Doktornő/Doktorúr ! Kb. Fél éve érzek a fejem hátsó részén ( tarkóm felett)tompa fájdalmat. Nyomást és szorítást érzek mindennap, valamikor enyhébben, mindig felkelésnél a legrosszabb , mert ilyenkor nyom a legjobban, és a nyakam...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó