• Erős szőrösödés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Dr. úr/nő! 17 éves vagyok és egy nagyon nagy problémám van. Kb 13 éves korom óta erősen szőrösödöm. A mellem is szőrös, a fenekem, a hátam , a kezemen és a lábamon is nagyon erős a szőr és az arcomon is! A fenekemet epilátorral és borotvával szőrtelenítem. A lábam hiába gyantázom már kb 1,5 éve akkor is ugyan olyan erős a szőrőm. Az arcomon mitteszerek vannak, a haja nagyon zsíros, minden nap hajat mosok. Voltam nőgyógyásznál,meg se vizsgált, csak ránézett a hasamra és a hátamra és azt mondta ez teljesen normális. Most nem tudom, hogy lehet így megállapítani, hogy tényleg nincs e valami bajom, esetleg PCO(bár a menstruációm rendszeres,nem vagyok elhízva sem). És szerintem nem normális, hogy ennyire erős a szőröm, még egy lányt sem láttam akinek ilyen szőrei lettek volna. A szörzetem eléggé sötét, a hajam sötétbarna, de akkor se hiszem, hogy normális, hogy majdnem uhyan ilyan színű szőrök borítják az egész testem! Ez nekem lelki gondokat is okoz, én nem tudok így élni! Párkapcsolatom még soha nem volt és ha így maradok biztos, hogy nem is lesz! De csütrötökön vissza megyek az orvoshoz, hogy kérjek egy beutalót vérvételre, hogy megnézzék a hormonszintemmel minden rendben van e! Teljesn le vagyok döbbenve, hogy mégcsak meg sem vizsgált az orvos! Ön mit gondol mi lehet a bajom? Tudna nekem valai tanácsot adni vagy, hogy hova fordúljak segítségért? Keressek másik orvost? Vagy milyen vizsgálatokra lenne szükségem(mert akkor kérek ilyen vizsgálatokat,beutalót)? Válaszát mielőbb várom, mert már mint mondtam csütörtökön megyek vissza az orvosomhoz! Előre is köszönöm! Zsanett

        WEBBeteg szakértő válasza a szőrösödés témában

        Kedves Zsanett!

        Sokan küzdenek az Ön problémájával (még ha nem is ilyen mértékben). Az ilyen fokú szőrnövekedés (hirsutismus) mindenképpen korrekt kivizsgálást igényel (vérvétel, valamint képalkotó vizsgálatok (ultrahang, stb.)

        Valójában a leggyakoribb ok a PCO lehet (még szabályos menses és elhízás hiánya is járhat a kórképpel!), de mindenképp meg kell vizsgálni a mellékvesék és a petefészek esetleges élettanitól eltérő hormon értékeket eredményező működészavarát. Csak korrekt vizsgálatot követően mondhatjuk ki, hogy a fokozott szőrnövekedésnek nincs kimutatható oka! A gyakorlatban azt javasolnám, hogy lehetőleg belgyógyász endokrinológus szakorvost keressen fel problémájával (a tapasztalat szerint nőgyógyász endokrinológusok kevésbé fogékonyak az ilyen jellegű probléma iránt, természetesen kivételek vannak).

        Tisztelettel: Dr. Balogh Imre


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-07-08 11:11:33; Megválaszolva: 2011. augusztus 01., 13:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben: