• Pajzsmirigy

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Címzett! 2009-ben voltak először pajzsmirigy vizsgálaton, ahol az értékek alulmúködés tüneteit mutatták, a TPO érték pedig 6500 volt. Gyógyszert nem kaptam. Állandóan fáradt vagyok, vizenyős, dagadt a szemhéjam és a szemem körül, 2009 óta kb 20 kg-ot híztam hasonló táplálkozás mellett, semmilyen fogyókúrás módszer nem segít, 1-2 kg-nál többet nem sikerül leadnom. Mindig rossz a közérzetem. Ma voltam új orvosnál, most az értékek jók, de a TPO még mindig 6500. Azt mondta az orvos, hogy fél év múlva menjek vissza, semmilyen gyógyszert sem kaptam. Érdemes-e másik orvoshoz mennem, vagy ezzel a megengedettnél százszor nagyobb TPO értékkel valóban nem kell foglalkoznom, mert egészséges vagyok? Várom mielőbbi válaszukat. Üdvözlettel

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztelt kérdező! A magas aTPO autoimmun pajzsmirigy betegséget jelez. Nem értem miért nem kapott gyógyszert korábban, ha az értékei az alulműködést kimutatták. A tünetei is pajzsmirigy alulműködésre utalhatnak, viszont ha valóban normálisak a hormonszintek, jelenleg nem szorul hormonpótlásra. Az aTPO nem fog csökkenni, ez egy krónikus betegség, csak akkor kell kezelni ha a hormonszintek is lecsökkennek. Ekkor pajzsmirigy hormonpótlás szükséges. Ellentmondásos eredményei miatt a pajzsmirigy hormon szinte ismételt vizsgálatát javasolnám, mert ha igazolódik a pajzsmirigy alulműködés feltétlenül hormonpótlás javasolt. Mindenesetre belgyógyász szakorvost keressen fel, mert a panaszait esetleg más is okozhatja, részletes kivizsgálásra van szükség.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2011. szeptember 26., 14:23; Megválaszolva: 2011. szeptember 27., 22:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Cím! Vidéken lakom és sajnos minden közelben lévő pajzsmirigy szakorvos szabadságon van, ezért kérném a segítségüket.A múlt heti laborleletem TSH értéke rendkívül alacsony 0,150. 2011 óta szedem az L-Thyroxint, 50mikrogramm/nap...
        Elkezdtem vizesedni, komoly szinten felkar has állandóan puffadtt, vàllam is eltűnt teljesen . Segítséget szeretnék kérni gyógyszer vagy más is szóba jöhet .tavaly pajzsmirigy alul működést állapítottak meg, de gyógyszert nem írtak fel