• Terhesség - pajzsmirigy

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Az az elsődleges problémám, hogy harmadik éve próbálkozunk a babával, de nem jön össze. Már rengeteg nőgyógyásznál és endokrinológusnál jártam, de eddig nem sok sikerrel. A pajzsmirigy betegségemre napi 100 L-Thyroxint szedtem. Az egyik orvos észrevette, hogy magas az anti TPO szintem, (de sajnos ő olyan drága, hogy nem tudtam azóta sem újra elmenni hozzá. Ez, idén áprilisban volt.) Akkor együtt vizsgált nőgyógyász és endokrinológus. Csak a vizsgálat összesen 70eFt volt, az endokrinológus emelte az adagomat egyik nap 120, másik nap 150 Euthyrox-ra. A nőgyógyász pedig azt mondta, hogy fogyjak le egy hónap alatt 20 kg-ot és azonnal gyerekem lesz. (Akkor 78 kg voltam, 165 cm-el) Kérdeztem mégis hogyan, hiszen én anorexiás voltam régen így vad fogyókúra szóba sem jöhet. Azt válaszolta, napi két kefír és egy liter víz. Ha mégsem jön össze, utána lombikbébit csinál. Szerintem ez nem egészséges. Nagyon szeretnénk gyereket, de míg nem vagyok egészséges, szerintem nem is szabad jönnie. A másik problémám, hogy fogyni sem tudok, mert nem megy az erős sportolás. Fulladok és hányingerem lesz. Azért próbálok mindig pl séta, vagy ilyesmi, de ez nem fogyaszt le, eddig 3 kg ment le. Nem tudom továbbá, hogy összefügg-e vele, de most kimaradt a mensesem. Több mint tíz napja késik és fáj a mellem, de a reggeli teszt negatív lett. Hányingerem nincs, szagokra nem vagyok érzékeny, nem vagyok kívánós. (hisztis az igen, pedig már régen nem voltam) Jó, lenne, ha csak szimplán várandós lennék, de félek már csak a pajzsmirigyem "szórakozik". Remélem tud segíteni, nagyon szívesen venném egy endokrinológus specialista nőgyógyász telefonszámát is. Akár... Köszönettel! U.I. Több helyen is próbálok segítséget keresni, nem tudom már, hogy hol lenne még lehetőségem.

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztelt kérdező! Remélem a menseskimaradása kisbaba érkezését jelzi, erre egyszerűen vegyen egy terhességi tesztet. A javasolt kefír és víz diéta nem egészséges, semmiképpen nem javaslom. Ennyire megszorítani a kalóriabevitelt soha nem szabad, nagyon veszélyes lehet. Az ön súlyához és magasságához a nőknek általában javasolt napi 1200 Kcal energiabevitelű diéta javasolt, amit 5 részre elosztva kell elfogyasztania, változatosan, sok zöldfélével, a pékáruk teljes kiőrlésűek legyenek. (alacsony glikémiás indexű ételek fogyasztása a leginkább javasolt) A magas aTPO szint autoimmun thyreoiditist igazol, ami önnél pajzsmirigy alulműködést okozott, erre kapja a hormonpótlást is. Amennyiben a TSH szint e mellett a gyógyszeradag mellett rendben van, a terhesség bekövetkeztének esélye fennáll. (Bár az tény, hogy ebben a betegségben kicsit nehezebben esnek teherbe a nők akkor is, ha megfelelő a pajzsmirigy hormon pótlása) Ha teherbe esik, a gyógyszerigény megnő, általában 50 %-al, tehát mindenképpen nézessen hormonszintet és menjen el endokrinológushoz. Ne keseredjen el, minden esélye megvan a kisbaba elérésére.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2011. szeptember 25., 22:22; Megválaszolva: 2011. szeptember 27., 21:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...