• Fogamzásgátlás-endokrin szempontok

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Úr/Doktor Nő! Endokrinológiához kapcsolódó kérdésem lenne. 2003-ban magas prolaktinszintre derült fény hosszú évek óta tartó nagyon elhúzódó menzeszek, majd kezdődő premenstruációs vérzések után. Egy kicsi adenóma is igazolódott, ami 2005-re gyógyszerszedés mellett eltűnt. 2006-ban életet adtam első gyermekemnek. Szülés után pár hónapig Nuvaring gyűrűt használtam fogamzásgátlásra, mert az endokrinológus a szájon át szedhető hormonális fogamzásgátlást nem javasolta, igaz én is ódzkodom tőle. Fizikai okok miatt a gyűrű nem vált be, így középidőben önmegtartóztatással, vagy óvszerrel, a fennmaradó időben Pharmatext krémmel és megszakítással védekeztünk. Közben a ciklusaim ismételten hosszabbodtak, amit most prolaktin szint emelkedés csak minimális mértékben kísért, az MRI rendben volt. Ismét elkezdtem szedni a Bromocriptint, mely mellett első próbálkozásra teherbe estem második babámmal. most járok a 37. héten. A teherbe esés előtt az AVIVA tornával is próbálkoztam, ami már az első hónapban 29 napra csökkentette a ciklus hosszát a szokott 35-37 helyett, s a teherbeesés hónapjában is, a terhességi méretek arra utalnak, hogy a ciklus abban a hónapban sem volt hosszabb a normálisnál. A kérdésem, hogy olvasva a Mirena nevű rendszerről, az endokrin problémás múlt miatt javasolható-e annak majdan a szülés utáni használata? Vagy emiatt maradjunk a helyi készítményeknél, ami azért nem olyan megnyugtató, az óvszert pedig nem igazán szeretjük:-( Befolyásolhatják-e hormonális készítmények az endokrin rendszert, előídézve annak normál működésnek felborulását még akkor is, ha azok elsősorban helyileg hatnak és kis mértékben szívódnak fel?! Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Fekete István válasza a endokrin témában

        A Miren kiváló választás az Ön problémjában


        Dr. Fekete István
        szülész-nőgyógyász, endokrinológus szakorvos, meddőségi specialista

        Dr. Fekete István

        Kérdés: 2011. szeptember 16., 22:11; Megválaszolva: 2011. október 14., 17:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben: