• Pajzsmirigy alulműködés esetén szabad jódos vitaminkészítményt szedni?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő / Doktor Úr! Azt szeretném megkérdezni, hogy L-Thyroxin-nal kezelt szubklinikus hypothyreosis (enyhe pajzsmirigy alulmműködés) esetén szabad-e jódtartalmú vitaminkészítményeket szedni, pl. terhesvitamint? A TSH szokott kicsit magasabb lenni, gyógyszer nélkül 5-6 uIU/ml volt az értéke, a többi pajzsmirigy hormon értéke a normál tartományon belül van. Azért is fontos lenne választ kapnom erre a kérdésre, mert kisbabát szeretnék hamarosan, és nem tudom, mivel ártok többet: ha szedek terhesvitamint vagy ha nem (a jód miatt). Hálásan köszönöm, ha megtisztel válaszával, nagyon megnyugtatna.

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztelt kérdező! Amennyiben autoimmun pajzsmirigy gyulladás okozza a problémáját, nem szoktunk jódot javasolni. Ha nem áll ilyesmi a háttérben és a ultrahang is rendben van akkor lehet szedni. Van jódot nem tartalmazó terhesvitamin is.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2011. szeptember 16., 17:13; Megválaszolva: 2011. szeptember 19., 21:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben: