• Pajzsmirigy túlműködés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt dr. Fáklya Mónika! PM túlműködés miatt évente járok kontrollra. Augusztusi labor eredményem TSH értéke 0,436mIU/L, az UH szerint a bal oldali PM-ben 2 göb van: 12 és 13 mm-esek (ezek évek óta ott vannak, méretük tavaly óta 1-1mm-el nőtt) Az idei felülvizsgálaton elmondtam a dr.nőnek, hogy a nyár közepén többször jelentkezett nálam köhögési inger, a nyálkahártyám kiszáradt, köhögés jött rám, "még a könnyem is kicsordult" A dr. nő elküldött jódizotópos vizsgálatra. Annak eredménye a következő: "Aszimetrikus, megnagyobbodott PM vetületi képe látható. Caudalisan a jugulumot nem éri el. Az izotóp felvétel normális. Az aktivitás eloszlás a jobb lebenyben inhomogén. A bal lebeny felső harmadában lévő göb (12mm) relatív csökkentebb radiopharmacon halmozású - innen UH vezérelt aspiratios cytológia vizsgálat elvégzése javasolt. Vélemény: normál uptake. Struma nodosanak megfelelő scintigram, functionalo és kevésbé működő göbökkel. Kérem segítsen a fentieket lefordítani közérthetőre, mert a dr.-höz csak 1,5hónap múlva van időpontom. Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy túlműködés témában

        Tisztelt kérdező! A 12 mm-es göb hideg, tehát fokozott hormontermelés benne nincsen. Mivel az 1 cm-t meghaladja a mérete egy tűvel javasolt belőle mintát venni, -nem fáj különösebben, ne féljen- és ezt a szakember megvizsgálja. Azt nézik ilyenkor, hogy van-e benne rosszindulatú sejt. Mivel önnél a göb nem nőtt jelentősen hosszabb ideje, ez nem valószínű, de mindenképpen javasolt ennek a mintavételnek az elvégzése.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2011. szeptember 14., 19:14; Megválaszolva: 2011. szeptember 15., 11:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben: