• Édesanyám pajzsmirigy betegségének kezelésével kapcsolatos kérdés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        55 éves édesanyámnál vérképe alapján kiderült, hogy pajzsmirigyével van probléma. A TSH szintje 3-szor magasabb a normális értéknél, két hónap alatt 9 kg-ot fogyott (ok nélkül), továbbá esténként fullad. Az ultrahangos felvételen két göböt találtak a nyakának mindkét oldalán, amelyből az egyik 1,2 cm-es, a másik 1 cm alatti. Az orvosa szerint göb befelé növekszik, ami állítólagosan a nehezebb légzését okozhatja. A göbök folyadékkal teltek. Szövettani mintavételre előjegyezték december 02-ára. Kérdésem az lenne, hogy ez nem túl késői időpont az ő számára, hiszen félő, hogy rosszindulatú göböt találtak nála. Vagy ez teljesen alaptalan félelem? Köszönettel: pozdk

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy túlműködés témában

        Tisztelt kérdező! A magas TSH pajzsmirigy alulműködést jelez, amelyre hormonpótlást fognak indítani édesanyjánál. A göbök kicsik, de az egyik 1 cm-nél nagyobb ezért vizsgálatára szükség van. A pajzsmirigy rosszindulatú folyamatai nem túl gyakoriak, és nagyon lassan romlanak, így szerintem nem lesz gond azzal, ha decemberig kell várniuk. Remélhetőleg csak a gyakori, teendőt nem igénylő pajzsmirigy göbről lesz szó édesanyjánál is.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2011. szeptember 13., 09:52; Megválaszolva: 2011. szeptember 13., 22:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben: