• Étvágytalanság,fogyás,hasfájás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! 17éves nagylányomnál pajzsmirigy túlműködést diagnosztizáltak ez év januárjában. Metothyrinnel kezelték, legutolsó vérképe alapján eredményesen, ma már csak kétnaponta fél tablettát szed Ami a problémánk, hogy nála a betegség étvágytalansággal ,fogyással kezdődött és ez nem ,hogy javult, még romlot is. Teljesen átalakult az étkezése. Nem eszik kenyeret, húst, viszont rengeteg levest és zöldséget, de azt is inkább nyersen fogyassza.Napi kétszer eszik, és gyakran fáj a hasa, étvágytalan, teltség érzete van. 158cm és 37kg.Eredetileg is egy vékony alkat, de 8kg-ot fogyott a betegsége alatt, és ezt nem birja visszaszedni, bár attól amit eszik szerintem képtelenség is. A háziorvos azt mondja a gyógyszertől van a hasfájás, ez lehet mert a normaflor szedéesénél ez megszűnik, de ha abbahadja újból előjön. Ő vitamint ajánlott az étvágytalanság ellen, de ez se vált be. Az endokrnológus doktorbácsink állitja nem a Methotyrin a hibás, és nem érdekelte a panaszunk.Már teljesen tanácstalan vagyok, kihez forduljak, milyen szakorvos tudna segiteni. Köszönettel egy aggódó anyuka

        Dr. Fáklya Mónika válasza a metothyrin, fogyás témában

        Tisztelt kérdező! Természetesen ennyi informácó alapján megalapozott véleményt nem tudok mondani, de bennem felmerült, hogy esetleg nincs-e pszichés alapú étkezési zavara a lányának. Érdemes lenne pszichiáter szakorvost felkeresni. Ugyanis a pajzsmirigy túlműködés gyógyszeres rendezésével a testsúlyt visszanyerik a betegek. A fogyás csak a betegség elejére jellemző, amíg magasak a hormonszintek. Viszont mind a pajzsmirigy túlműködése, mind az általam gyanított étkezési zavar kialakulásában nagy szerepet játszanak lelki tényezők. (erős stressz, haláleset, válás egyéb)Fontolja meg, hogy szóba jöhet-e ilyesmi és vigye el szakemberhez gyermekét!


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2011. szeptember 06., 13:09; Megválaszolva: 2011. szeptember 08., 23:06

      • Kérdések és válaszok a témakörben: