• Struma?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Azzal fordultam orvoshoz, hogy kb egy éve hiába fogyókúrázom, egész egyszerűen nemhogy lefelé mennének a kilók, de kínkeservvel leadott egy kiló helyett rögtön felugrik 2. Így lassan 10 kilót híztam egy év alatt. Sok vizsgálatot előírt, köztük a pajzsmirigy UH-t. Még több mint egy hónap, mire eljutok az orvosomhoz, és a vizsgáló orvos nem volt túl segítőkész. Ma voltam pajzsmirigy UH-n, és a következőket kaptam meg leírva: A pm jobb lebenye 46x13x15 mm, homogén. A bal lebeny 51x19x15 mm, alsó harmadában egy 24x7x14 mm nagyságú, a pm alapszerkezetétől alig különböző, echoszegény szegélyű göb látszik. Egyebütt a pm homogen, az alapszerkezet norm. echogenitású. A submandibularis nyálmirigyek szabályosak. A nyaki nagyerek szabályos lefutásúak. Megnagyobbodott nyirokcsomó nem látszik. Vélemény: Adenoma vagy strumagöb a bal lebenyben. Asp. cyt. ill izotóp vizsgálat javasolt. Kérdésem: ha adenoma (ez úgy tudom, hogy jóindulatú daganat) az elváltozás, mit csinálnak, kezelik-e? Ha strumagöb, akkor azt hogyan kezelik? Lehet, hogy emiatt az elváltozás miatt kezdtem el hízni? köszönöm előre is válaszát!

        Dr. Fáklya Mónika válasza a struma témában

        Tisztelt kérdező! Önmagától a pajzsmirigy göbtől nem lehet hízni. Ekkora göböt valóban tovább kell vizsgálni, és a teendők ettől függenek majd. A kivizsgálás részét fogja képezni a pajzsmirigy hormon szintek mérése is. Amennyiben ezek alacsonyak, akkor a hízékonysága oka a pajzsmirigy alulműködés. Ha rendben levő hormonszinteket kapnak, akkor máshol kell keresni a probléma okát. Ilyenkor érdemes pl. étkezési naplót vezetni hogy tisztában legyen vele hogy valójában mennyit (kalóriatartalomban)és hogyan (napi elosztás) eszik. Ezt egy szakemberrel átnézve fény derülhet a sikertelen fogyókúra okára is.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2011. szeptember 01., 21:27; Megválaszolva: 2011. szeptember 05., 15:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...