• E0790 Pajzsmirigy betegség, k.m.n.

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Januárban a háziorvosomhoz fordultam azzal a problémával, hogy a bal kulcscsontom feletti rész a kétszeresére dagadt. Ezt követően röntgen felvétel kimutatta, hogy nincs semmilyen elváltozás a kulcscsontomon, majd kb 2-3 hét alatt eltűnt a duzzanat. Április 28.-i vérvizsgálat a maximális 4,2-es TSH felett volt (4,94). Június 2.-án ez az érték a normál tartományban volt (2.996). Ez alapján az endokrinológus azt mondta, hogy a tüneteim ellenére nincs pajzsmirigy problémám. Ezzel egyidejűleg inzulin rezisztenciát, PCOS-t és hyperandrogenizmust állapított meg a tüneteim, véreredményeim, ill. nőgyógyászati vizsgálat alapján (szinte az összes tünete jelentkezett a PCO-nak). Azonban az orvos által egyedüliként ajánlott gyógyszert nem tudom szedni, ezért azt tanácsolta, hogy fogyjak, és akkor elmúlnak a tüneteim (habár az egyik tünetem éppen az, hogy változatlan étkezés/életmód mellett híztam). Eddig csupán a normálnál kicsit jobban hullott a hajam, az utóbbi hetekben viszont már csomókban hullik, ill. a szempillám és/vagy szemöldököm is. Az lenne a kérdésem, hogy milyen egyéb betegségek okozhatnak erős hajhullást, ill. szempillahullást, avagy "csupán" a tüneteim erősödnek?. A mai napon voltam UH-án, az orvos nem mondott semmit, csupán a kezembe adta az eredményt. Kérném, hogy magyarázza el, hogy mit jelentenek a számomra érthetetlen részek. Diagnózis: E0790 Pajzsmirigy betegség, k.m.n. * Lelet: HITACHI AVIUS Normál nagyságú pajzsmirigy lebenyek. Bal lebeny norm. szerkezetű, a jobb lebeny alsó harmadában egy 5 mm nagyságú echoszegény gyűrűvel határolt echodús centrumú képlet van. Vélemény: Struma nodosa lob.d. Ezen eredmény tükrében ismét az endokrinológust kellene felkeresnem, esetleg más szakorvost vagy elégséges a háziorvost? Köszönettel: B. Zsanett

        Dr. Fáklya Mónika válasza a struma témában

        Tisztelt kérdező! Változtasson az étrendjén és az életmódján és akkor minden bizonnyal fogyni fog. Hajhullást a PCOS-en kívül még nagyon sok betegség okozhat, pl. fertőzéses gó a szervezetben (pl. rossz fog, krónikus mandulagyulladás stb.) de autoimmun vagy egyéb endokrin betegségek is állhatnak a háttérben. A pajzsmirigyében egy kis göb van, mivel 1 cm-t nem ér el, jelenleg nincs vele teendő, de követése javasolt. A lelettel az endokrinológusához kellene visszamennie.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2011. augusztus 31., 15:22; Megválaszolva: 2011. szeptember 02., 21:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben: