• Miért nem sikerül teherbe esnem?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/úr! Nekem az volna a problémám, hogy körülbelül egy hónapja pajzsmirigy rendelésen vett vérvétel során ilyen lett az eredményem: sTSH 1,19mIV/I (normál érték: 0,27-3,75), FT4 13,8pM/I (normál érték: 10,3-24,5), FT3 4,06 pM/I (normál érték). A szakrendelésen készített ultrahang negatív lett. Meg is nyugodtam, mert korábban nem volt e téren problémám. Mivel 1,5 éve nem sikerül teherbe esnem, elkezdtem hormonvizsgálatra járni. Ezek után meglepett, hogy a 4. napi vérvételen ez lett az eredmény: TSH 4,340 mIU/L (referencia 0,400-4,000), szabad T4 11,02 pmol/L (referencia 7,90-14,40), szabad T+ 5,88 pmol/L (referencia 3,80-6,00). A bennem felmerülő alkérdés az lenne, hogy mitől lehet ekkora különbség, s melyik a helyes eredmény? A fő kérdésem az lenne, hogy ez az eredmény okozhatja-e, hogy 1,5 éve nem sikerül teherbe esnem, még ha a többi értékem jó is?

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirgy hormon, meddőség témában

        Tisztelt kérdező! Érdemes lenne pajzsmirigy ellenes antitesteket nézetnie. (aTg, aTPO) Ha ennek az eltérésnek a hátterében ugyanis autoimmun pajzsmirigy betegség áll, magyarázhatja a nehezebb teherbe esést és vélhetően kis adagú hormonkezelést is javasolni fognak. Keressen fel endokrinológust!


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2011. augusztus 31., 15:17; Megválaszolva: 2011. szeptember 02., 21:06

      • Kérdések és válaszok a témakörben: