• Basedow-kór ?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktornő több éven keresztül pajzsmirigy túlműködésem vollt, amit sajnos hosszabb idő után vett észre a " háziorvosom" ez e betegség tavaly őszre rendeződőtt a tsh érték előbb 0500, majd fél év mulva 1,75,-re állt akkor már csak 1/2 Metotyrin tablettát szedtem, majd ez abbameradt, de közben a jobb szemem kezdett kidülledni és rendszeresen vörös. a szemészeten 6 féle vizsgálatot végeztek, és mivel ma is jól látok , még periférikusan is azt mondták hogy ez belgyógyászati dolog menjek vissza a "háziorvoshoz" , akihez nem szívesen megyek, de nem szeretném, ha esetleg nagyobb baj lenne. ön szerint a pajzsmirigy okozhatja e ezt, vagymás lehet a vétkes? mit javasol . Tisztelettel Gyergyói János

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajszmirigy betegség témában

        Tisztelt kérdező! A pajzsmirigy túlműködést okozó Basedow kór jellegzetes tünete, az önnél fennálló endokrin orbitopátiának nevezett betegség. Sajnos ennek súlyosbodása akkor is előfordulhat, amikor a pajzsmiorigy hormonszintek már rendeződtek a gyógyszerelés hatására. A szemtünetek kezelése a szemészek és az endokrinológus szakorvosok együttműködésén alapszik, a háziovos ezt nem tudja megfelelően ellátni. Amennyiben a szemtünetek súlyosbodnak komoly kezelések is szükségessé válhatnak. (Steroid tartalmú gyógyszerek, műtét) Mindenképpen javaslom, hogy endokrinológiai szakrendelést keressen fel!


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2011. augusztus 27., 14:43; Megválaszolva: 2011. augusztus 30., 16:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben: