• Pajzsmirigy

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Fáklya Mónika! Köszönöm gyors válaszát! Hétfőn voltam ismét kontrollon, és a TSH a júliusban mért 17-ről 8-ra visszament. Teszteltem is és vérből HCG-t is mértek, de azok alapján nem vagyok terhes. A mellem továbbra is feszül, iszonyatosan levert vagyok, és a menstruációm továbbra sem jött meg. Az endokrinológus telefonban mondta be a hétfői vérvétel eredményét, majd hangosan töprengve mondta a különböző mennyiségeket("szedjen 2 tablettát...vagy tudja mit, ne is, inkább csak 1,5-et és utána a 2-őt, bár lehet az túl sok lesz...."),míg végül közölte, hogy akkor egy hétig most szedjek 2 tablettát utána ismét váltott napokon 1,5 illetve 2 tablettát és 1 hónap múlva menjek ismét vérvételre. Vagyis tovább emelte az adagot, mondván, hátha most beáll a TSH szint. Valahogy úgy érzem, hogy április óta rajtam tesztelik az L-thyroxin hatását, és egyre elkeseredettebb vagyok. Ön mit tanácsol mit tegyek? Kihez forduljak, hogy rendberakja a THS és prolaktin szintemet, mert addig nem kezdik el a meddőségi központban még az inszeminálást sem...Köszönettel: Szné H. Orsolya

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztelt kérdező! A fenti TSH alapján én is emelném a pajzsmirigy hormon pótlás adagját. Változatlanul kicsit nehezen követhetőnek tartom ezt a váltott napi adagolást. ( A 1,5 és 2 tabletta átlagolva 1+3/4, ha a tablettája negyedes osztású, ezt könnyebb megjegyezni.) Úgy érzem viszont, hogy nem igazán bízik az orvosában, ezért talán érdemes lenne másik endokrinológust is felkeresnie. A magasabb prolactin szint okozhat mellfeszülést és hangulati ingaozást is. Amennyiben a panasz a pajzsmirigyműködés rendezése után is fennáll, vagy akár most is súlyosbodnak a panaszai további kivizsgálás ill. kezelés válhat szükségessé.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2011. augusztus 23., 17:05; Megválaszolva: 2011. augusztus 24., 20:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...