• Elhízás-Pajzsmirigy alulműködés?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr! Problémám terhességem előtt kezdődött!Ekkor voltam 55 kg.Gyermeket szerettünk volna, az orvos tanácsára terhesség előtt elkezdtem szedni a maternát.Ettől 3 hónap alatt 10kg-ot híztam.Terhesség alatt még 25kg-ot (pedig nem kettő helyett ettem)ez történt 10 évvel ezelőtt.Közben elkezdett hullani a hajam igen erősen és rengeteg fogyókúra alatt egy kg-ot sem tudtam leadni.Elmentem vizsgálatokra.Fogorvos,nőgyógyászat belgyógyászat,bőrgyógyászat mindenhol minden negatív lett.Kezdtem beletörődni hogy ilyen vagyok el kell fogadni magam,de most a problémáim mellé jött sorba a többi:mindenféle változtatás nélkül egy hónap alatt 10kg-ot híztam aminek nem értem az okát,hajam ugyan úgy hullik,fáradékony vagyok,feledékeny,a hízás miatt fájnak a lábaim,és menstruációm is maradt már ki.Kértem az orvosomtól egy pajzsmirigy vizsgálatot a TSH:3,96 lett.Háziorvosom szerint ez teljesen jó.Én azét elmentem ultrahangra is ahol megállapították hogy a pajzsmirigy a normálisnál kisebb.Erre viszont pajzsmirigyes orvos azt mondta nem kell vele foglalkozni és azt tanácsolta hogy nem kell annyit enni.(félek hogy később még több bajom is lehet)Meg vannak győződve az orvosok arról hogy egy elhízott ember az csak azért lehet elhízva mert "zabál"Mindezt hogy leírtam csak annyit szeretnék megkérdezni hogy ha pajzsmirigy alulműködés van azt milyen értékektől kezdve érdemes gyógyszerrel kezelni?Válaszát előre is köszönöm:Timi

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztelt kérdező! Ez a TSH érték rendben van. Mivel a panaszai hátterében egyéb endokrinológiai betegségek is állhatnak, éremes lenne ilyen szakrendelésre elmennie. Mellékvese probléma, vagy ritkán az agyalapi mirigy problémája is okozhat elhízást és ezeket egy sima TSH-val nem lehet kizárni. ( Cortizol ill. fT4 vizsgálatot javasolnék)

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2011. augusztus 19., 17:47; Megválaszolva: 2011. augusztus 22., 22:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...