• Pajzsmirigy

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Úr/Nő! tavaly október óta járok meddőségi központba, ahol többszöri vérvétel után "fedezték" csak fel, hogy pajzsmirigy alulműködésem van(TSH 5,4 volt). Eleinte szednem kellett L-thyroxinból (50mg) 3 napig felet, 4 napig egészet(váltott napokon). A kontroll során 1 hónap múlva kiderült, hogy túladagolták és a 0,03 lett a szintem. Erre mondta az endokrinológus, hogy akkor fordítsuk meg és 4 napig szedjek felet, majd 3ig meg egészet (felváltott napokon). az egy hónapos kontroll során 17,3 lett a TSH eredményem. Ez 1 hónapja volt. Erre felemelte az adagomat szintén váltott napokon 1 majd 1,5 tablettára. Nagyon gyorsan fogyni kezdtem, és jelenleg a menstruációm nem jött meg. A mellem iszonyatosan feszül, és amikor meg kellett volna jöjjön a menstruációm(28 napra), alhasi fájdalmaim voltak, ami 1 nap alatt el is múlt. Tegnap mértem először a lázam, és 37,1 volt esti órákban. Hirtelen terhességre gondoltam (mivel közben azért próbálkozunk hátha összejön lombik néklül is), de a teszt a 30.napon negatív lett. Ma van a 32. nap és nem jött meg még mindig, a mellem továbbra is feszül és elég álmos, fáradékony vagyok. Hétfőn kell mennem ismét vérvételre a TSH miatt. Szeretném megkérdezni, hogy mindezen tünetek csupán az L-thyroxin emelt dózisa miatt vannak, vagy lehet tényleg terhes vagyok, csak a tesztet túl korán csináltam...? Köszönettel Szné H. Orsolya

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztelt kérdező! A mellfeszülés nem jellemző a pazsmirigy hormon túladagolásra, ha esetleg ez állna fenn, viszont a gyors fogyás igen. Érdemes megismételnie a terhességi tesztet pár nap múlva. A hormonadagolás elég nehézkes így felváltva ( ha jól értem 50 és 75 mikrogramm), véleményem szerint. Ha ez az adag megfelelő volt a leendő hormonszint mérések szerint, a napi 1+1/4 tablettával(62,5 mikrogramm)ugyanezt a mennyiséget szedi, csak nem kell a napok megjegyzésével bajlódnia. Ha sok volt az adagolt pajzsmirigy hormon menyiség, értelemszerűen csökkenteni kell az adagon.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2011. augusztus 19., 12:41; Megválaszolva: 2011. augusztus 22., 22:13

      • Kérdések és válaszok a témakörben: