• Problémáim

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! A tüneteim egy éve jelentkeztek először. Magas máj enzim működést diagnosztizáltak egy rutin vérvétel során. GOT, GPT, LDH, CHO,GGT, triglicerid, húgysav értékek a referencia érték többszörösei. Májgyulladás minden fajtájára negatív teszteredményeim vannak. Májlaesio, zsírmáj diagnosztizálva. Túlsúlyos vagyok, és korábban nem vetettem meg az alkoholt sem. Szigorú diétába kezdtem nemrég aktív mozgás mellett. 2 problémám van a fenti "csekélységeken" kívül. 1. Egy hete éjjel rosszul lettem, szédültem, lezsibbadt a fejem bal része, nem tudtam aludni. Ez azóta javult, csak a zsibbadás maradt meg részlegesen.( Elmentem háziorvoshoz, beutalt gasztroenterológiára, ahol nem mondtak semmi újat. Beutalt továbbá Endokrinológiára, de arra időpontot csak novemberbe kaptam. 2. A torkomnál kb 2-3 éve folyamatosan fojtó érzést érzek, ami a napokban megerősödött, olyannyira hogy nyelni alig tudok. Voltam ezzel nyaki ultrahangon, még 2 éve, de nem találtak semmit, csak azt mondták hogy az egyik ér tágabb a kelleténél, de ez adódhat a testsúlyomból, vagy gyerekkori rendellenességből. (Voltam továbbá ideggyógyászaton, ahol nem találtak semmilyen problémát) Tanácsát kérem, mi tévő legyek. Köszönettel K.Géza

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztelt kérdező! Az életmódváltoztatás nagyon fontos, mint ahogyan ezt el is kezdte. A zsírmáj okozhat májfunkciós eltéréseket, de nem lehet kizárni a panaszai alapján a pajzsmirigy alulműködést sem. A háziorvos kérhet TSH vizsgálatot, amiből látszik, hogy rendben van-e a pajzsmirigy működése. (súlyosabb pajzsmirigy alulműködés is emelheti a májenzimeket) Javaslom, hohy kardiológiai vizsgálara is menjen el, nincs-e magas vérnyomása és ezzel összefüggő betegsége, tekintettel a rosszullétére. Még számos egyéb probléma is szóba jön, ezért a blgyógyászati és endokrinológiai kivizsgálás feltétlenül javasolt.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2011. július 27., 14:45; Megválaszolva: 2011. július 28., 09:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...