• Pajzsmirigy göb okozta hideg érzés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Ez év tavaszán ultrahang vizsgálattal a bal oldali pajzsmirigyemben 5 mm-es echoszegény terület ábrázolódott, a jobb oldali pajzsmirigyemben 24 mm-es vegyes echoszerkezetű echomentes részeket is tartalmazó göböt találtak. A laborvizsgálat: thyreotrop hormon 1,208; T4 0,98; T3 3,2. Izotóp vizsgálaton ezt írták: "a pajzsmirigy pertechnetat felvétele: 1,69 %, amely norm. tartományba eső felvételi érték. Kp. fokban megnagyobbodott, szabályos alakú lebenyek. Isthmus norm., a lebenyek alsó pólusai a jugulum felett lokalizálhatóak. A bal lebeny cranialis felében az aktivitás-felvétel csökkentebb mértékű, vsz. az elvékonyodó felső harmad miatt. A lebeny egyéb területeinek aktivitás-eloszlása homogén, a lebenyben nodus szcintigráfiásan nem diff. A jobb oldali lebeny aktivitás-eloszlása finomgócosan inhomogén, de a lebenyben nodus szcintigráfiásan nem diff. Az UH-n a bal lebenyben leírt nodus túl kis méretű, a jobb lebenyben leírt nodus vsz. meleg jellegű göb." Nem tudom, hogy hogy van ez, de a jobb oldalon folyton érzem, hogy ott van a göb. Sőt, olyan érzés sokszor, mintha a jobb oldalon hideg lenne belül (nem kívül) a nyakam. Olyan, mint amikor mentolos cukorkát szopogatunk, és úgy hűt. Lehet, hogy a meleg göbnek ez a tulajdonsága, vagy miért érzem ezt? Idegesít. Produkálhat a meleg göb hideg érzést? Vagy ez nem is meleg göb? Mitől meleg a meleg göb? és mitől hideg a hideg göb?

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy göb témában

        Tisztelt kérdező! A göbök meleg vagy hideg volta nem a göb hőmérsékletét jelenti. Ez a göb hormontermelő képességére utal. Ha hideg, nem termel pajzsmirigy hormont, ha meleg, akkor pedig elválaszt ilyet. Endokrinológiai szakrendelés felkeresését javaslom.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2011. július 25., 22:10; Megválaszolva: 2011. július 28., 09:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Az afta a szájüregben lévő fájdalmas, fehér tetejű fekély.(x)
        Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
      • Hirdetések
      • Infografika és videó