• Struma nodosa

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! Nemrég írtam a tsh eredményemről, ami 0,08 lett. Azóta voltam uh vizsgálaton, a lelet a következő: a pajzsmirigy jobb lebenye 16x15x38 mm, szerkezete homogén. A pajzsmirigy bal lebenye15x15x38 mm, a kp harmadban dorsalisan 10x9mm-es a környezeténél kisfokban echoszegényebb, solid göb látható, isthmus vastagsága 3mm. A nyaki nagyerek mentén megnagyobbodott nyirokcsomó nem látható. Vélemény: struma nordosa. Szeretném kérdezni, milyen betegség ez,milyen tovabbi vizsgálatokra ill. kezelésre számíthatok? Váaszát előre is köszönöm!

        Dr. Fáklya Mónika válasza a struma témában

        Tisztelt kérdező! A pajzsmirigyben viszonylag gyakran fordulnak elő göbök. Ezekkel 1 cm alatt általában nincs semmi teendő, a követésen kívül. Az öné éppen 1 cm-es, ezért javaslom, hogy keressen fel endokrinológiai szakrendelést. Itt követni fogják a pajzsmirigy működését vérvétellel, ill. a göb méretének változását ultrahanggal. Amennyiben nő, tűvel mintát vesznek belőle vizsgálatra. Esetleg izotópos vizsgálat jöhet még szóba. A kezelés a követés során kapott eredmények függvénye.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2011. július 25., 17:55; Megválaszolva: 2011. július 28., 09:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben: