• Pajzsmirigy alulműködés kezelése hormonpótlással

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő ! Szeretném tisztelettel kérni szakorvosi véleményét pajzsmirigy betegségemmel kapcsolatosan, és pár mondatban megpróbálom összefoglalni kórelőzményemet. 2010 decemberében az alábbi tünetekre figyeltem fel: szem alatti vizenyő, szemhéjduzzanat, aluszékonyság. 2011.áprilisában háziorvoshoz fordultam ,aki beutalt vérképre és ultrahangra.A laboreredményem: 174,070 ulU/ml TSH értéket(2011.május) mutatott. Az ultrahang pedig: Az isthmus nem szélesebb. A jobb lebeny 16x11x20 mm, a bal lebeny 18x18x36 mm. A lebenyek inhomogénen echoszegényebb szerkezetűek, erezettségük csökkent, bennük göb ill.meszesedés nincs. A submandiburalis nyálmirigyek, a parotisok echoképe rendben. Kóros szolid terime, megnagyobodott nycs.a nyaki régióban nincs. Majd endokrinológus szakorvoshoz fordultam akinek megmutattam leleteimet, és háziorvosom javaslatára összeírtam ,hogy milyen készítményeket fogyasztottam a vérvétel előtt. A készítmények között volt 100%-os algapor amelyet csak a tünetek kialakulása után kezdtem használni , és ennek jódtartalma 0,0000282 volt 3g-ban, és 2x 3g-ot fogyasztottam naponta 2010 december végétől, 2011 május 16.-ig. Az endokrinológus szakorvos véleménye: Status: kicsi, tömöttebb tapintású PM. Hypothyreosis, melynek kialakulásában a nagy jódtartalmú alga kivonat szerepet játszhatott. Javasolt substituciós kezelés: 2-3 hétig 25, a következő 2-3 hétben 50, majd folyamatosan 100ug levothyroxint szedjen. TSH kontroll 3 hónap múlva javasolt. Az eredménytől függően a substitució adagja változtatható / célszerű 25ug-ként emelni vagy csökkenteni a dózist/. Tekintve,hogy a jód etiológiai szerepe is felmerül, javaslom, hogy az elkövetkezendő 1 évben a TSH normalizálódása után is történjen TSH kontroll. Felírt gyógyszer Letrox 50 mikrogramm. Szeretném megkérdezni a Doktor Nőtől, hogy kellett-e volna további vizsgálat ( vérkép T3, T4 ,Anti TPO) vagy valamilyen egyéb vizsgálat, vagy ez egy teljes értékű diagnózisnak,illetve kezelésnek tekinthető? Valamint, hogy Ön ajánlaná-e az algapor további fogyasztását? Előre is köszönöm megtisztelő válaszát! Tisztelettel: Szokoli Roland

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztelt kérdező! Ilyen magas TSH mellett egyértelmű a pajzsmirigy alulműködés diagnózisa, és a kezelés a hormonpótlás. Ezt meg is kapta, remélem azóta csökkennek a panaszai. Az fT3, fT4 ilyenkor alacsonynak várható. Az aTPO mérés érdemes lenne, hogy oki diagnózishoz jussanak, de a kezelésen ez nem változtat. A jód szedését nem javaslom az ön esetében. Jelenleg a gyógyszerdózis beállítása alatt szoros kontrollt javaslok.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2011. június 30., 20:37; Megválaszolva: 2011. július 04., 09:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...