• Pajzsmirigy alulműködés kezelése hormonpótlással

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő ! Szeretném tisztelettel kérni szakorvosi véleményét pajzsmirigy betegségemmel kapcsolatosan, és pár mondatban megpróbálom összefoglalni kórelőzményemet. 2010 decemberében az alábbi tünetekre figyeltem fel: szem alatti vizenyő, szemhéjduzzanat, aluszékonyság. 2011.áprilisában háziorvoshoz fordultam ,aki beutalt vérképre és ultrahangra.A laboreredményem: 174,070 ulU/ml TSH értéket(2011.május) mutatott. Az ultrahang pedig: Az isthmus nem szélesebb. A jobb lebeny 16x11x20 mm, a bal lebeny 18x18x36 mm. A lebenyek inhomogénen echoszegényebb szerkezetűek, erezettségük csökkent, bennük göb ill.meszesedés nincs. A submandiburalis nyálmirigyek, a parotisok echoképe rendben. Kóros szolid terime, megnagyobodott nycs.a nyaki régióban nincs. Majd endokrinológus szakorvoshoz fordultam akinek megmutattam leleteimet, és háziorvosom javaslatára összeírtam ,hogy milyen készítményeket fogyasztottam a vérvétel előtt. A készítmények között volt 100%-os algapor amelyet csak a tünetek kialakulása után kezdtem használni , és ennek jódtartalma 0,0000282 volt 3g-ban, és 2x 3g-ot fogyasztottam naponta 2010 december végétől, 2011 május 16.-ig. Az endokrinológus szakorvos véleménye: Status: kicsi, tömöttebb tapintású PM. Hypothyreosis, melynek kialakulásában a nagy jódtartalmú alga kivonat szerepet játszhatott. Javasolt substituciós kezelés: 2-3 hétig 25, a következő 2-3 hétben 50, majd folyamatosan 100ug levothyroxint szedjen. TSH kontroll 3 hónap múlva javasolt. Az eredménytől függően a substitució adagja változtatható / célszerű 25ug-ként emelni vagy csökkenteni a dózist/. Tekintve,hogy a jód etiológiai szerepe is felmerül, javaslom, hogy az elkövetkezendő 1 évben a TSH normalizálódása után is történjen TSH kontroll. Felírt gyógyszer Letrox 50 mikrogramm. Szeretném megkérdezni a Doktor Nőtől, hogy kellett-e volna további vizsgálat ( vérkép T3, T4 ,Anti TPO) vagy valamilyen egyéb vizsgálat, vagy ez egy teljes értékű diagnózisnak,illetve kezelésnek tekinthető? Valamint, hogy Ön ajánlaná-e az algapor további fogyasztását? Előre is köszönöm megtisztelő válaszát! Tisztelettel: Szokoli Roland

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztelt kérdező! Ilyen magas TSH mellett egyértelmű a pajzsmirigy alulműködés diagnózisa, és a kezelés a hormonpótlás. Ezt meg is kapta, remélem azóta csökkennek a panaszai. Az fT3, fT4 ilyenkor alacsonynak várható. Az aTPO mérés érdemes lenne, hogy oki diagnózishoz jussanak, de a kezelésen ez nem változtat. A jód szedését nem javaslom az ön esetében. Jelenleg a gyógyszerdózis beállítása alatt szoros kontrollt javaslok.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2011. június 30., 20:37; Megválaszolva: 2011. július 04., 09:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: