• agyalapi mirigy gyulladás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A következő problémámmal fordulok Önökhöz: Kb. 1 évig szedtem fogamzásgátló tablettát (Lindinette 30), majd abbahagytam a szedését. Ezt követően fél évig nem volt menstruációm, illetve tejcsorgásom is jelentkezett. Ezután fordultam nőgyógyászhoz. Ő elküldött hormonvizsgálatra, ahol kiderült, hogy magas a prolaktin (99 ng/ml), illetve magasabb a TSH hormon szintem. Voltam sella röntgenen, hasi ultrahangon, illetve MR vizsgálaton. Ezen vizsgálatok eredménye negatív lett. 2010. novembertől Bromocriptint szedek (kezdetben 2*1 tablettát, amitől normális lett a hormonok szintje, majd lecsökkentettük napi félre, amely kevésnek bizonyult, mivel ismét magas lett, legutóbb pedig napi 1 tablettát szedtem, amitől szintén magas lett a vérvizsgálat eredménye). Jelenleg 2*1 tablettát szedek. Az endokrinológusom szerint a hormonzavarom oka egy korábban lezajlott agyalapi mirigy gyulladás. Azzal a kérdéssel fordulnék Önökhöz, hogy agyalapi mirigy gyulladás hogyan alakul ki, minek a következtében? A válaszukat előre is köszönöm!

        Dr. Felszeghy Enikő válasza a agyalapi mirigy témában

        Kedves Kérdező! Így már kicsit érthetőbb a kérdése, köszönöm, hogy kiegészítette. A helyzet az, hogy az eredményei lehetnek több okból is magasabbak. Ami miatt a képalkotó vizsgálatokat elvégezték, hogy kizárják egy rosszindulatú hormontermelő elváltozás lehetőségét, ami meg is történt. Ennek ellenére a prolaktin termelés nem csak daganat miatt lehetséges, de elképzelhető, hogy úgynevezett idiopátiás formája van, amikor nem tudjuk megmondani, mi váltotta ki, azaz nincsenek egyértelműen "összeálló" sejtek, de a termelés fokozódik. Hogy ezt egy gyulladás váltotta volna ki, ennek véleményem szerint kicsi a valószínűsége, de vizsgálat és személyes találkozás nélkül mindig csak fél választ lehet adni. A magasabb pajzsmirigy serkentő hormon szintet is ellenőrizném, mert ez lehet egy pajzsmirigy alulműködésre utaló eltérés, amit szintén kezelni érdemes. Összességében véve, ha nem tumor okozta az eredményeket, akkor is kezeljük, ha emellett tejcsorgást lehet észlelni és a kezelése megfelelő. A kiegészítő vizsgálatokat azonban mindenképpen elvégeztetném.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Felszeghy Enikő
        gyermekgyógyász-endokrinológus-diabetológus

        Dr. Felszeghy Enikő

        Kérdés: 2011. június 07., 22:06; Megválaszolva: 2011. június 08., 11:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...