• Pajzsmírigyalulműködés?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor úr! 48 éves 4 gyermeket szült nő vagyok bicusp insuff szivbeteg és gerincbeteg.Féléve intenziv tünetek elviselőjeként szenvedek,a menopauza összes tünetével.Nőgyógyász Norculotot írt föl 1 hónapja szedem,mert 2 havonta jött meg ezidő alatt a mensesem,most helyreállt.Hormoneredményem jó,viszont ösztrogén hormonkészitményt nem kaphatok,mert nagyon vastag a méhfalam.Bőrgyógyász szerint ilyen összetételü hajszeszt írt föl,és a pajzsmirigyemre javasolta ,hogy kezdjem el az Eutirox 5o-mg-ost fél szemmel,ugyanis nekem évek óta ingadozó ez az érték.Most csak,5,59,de volt tavaly 6,5 és akkor sem engedték a kardiológusaim,hogy elkezdjem a tablettát,mert szerintük felesleges terhelni a szívemet,pedig régebben is hullogatott,amúgy se sok hajam.Most hízram 8 kg-ot is ezidő alatt.Reggelente nagyon fehér a nyelvem keserű aszám,este van hogy savanyú,érdekes módon.Székrekedés,bélpuffadás mind fennáll,de ez évek óta,hiába egészségesen étkezem,és keveset isVastagbelem alúl bal oldalt fáj kemény és nyomásérzékeny,de orvos azt mondta ne idegeskedjek,és jó rá pár gyógyszer vény nélküli szedjek valamit,ami bevállik.. Norculotot szedek menstruációs problémáimra az nem felesleges,ha minden tünetem inkább a pajzsmirigy alulműködéstől van?Úgy tudom az is okoz menses problémákat!Ha szedem az Eutiroxot akkor remélhetem,hogy kinő az elvesztett hajam,vagy csak megállítja a kopaszodást?Idegileg ki vagyok, kihez forduljak?Fáradékonyság, iszonyú fejfájás néha napokig tart izzadás,álmatlanság gyötör,a szívem kapacitása is egyre rosszabb.Mikor teszek jót ha szedem a hormongyógyszert vagy nem,miért van hogy szinte pár nap különbséggel egyik laborban emelkedett a másikban tökéletes a TSH értékem,lehet ilyen,és mitől?Más irányú vizsgálat még nem volt.Kérem ha lehet adjanak tanácsot,és kérdéseimre választ!Köszönettel :Éva

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy alulműködés témában

        Kedves Éva!

        Az Ön problémája igen összetett. Részben a menopauza,részben pajzsmirigy alulműködése is okozhatja tüneteit (valamint a pajzsmirigy alulműködése valóban okozhat menses eltérést is). A leírt értékek (mely feltehetően TSH lehet) alapján pajzsmirigye kezdődő alulműködés stádiumában van. Nem ritka, hogy más laborban mérve a TSH értéket, az napokon belül eltérő értéket ad. A gyakorlatban a tünetek és a TSH érték korrelációjával döntünk a hormonpótlás szükségességéről. Leírt szívbetegség (bicusp. insuff.) nem ellenjavallata a pajzsmirigy hormon szedésének, az Euthyrox dózisát kis adaggal (12.5 ug) kezdve, majd 4 hét elteltével 25 ug-ra emelve nem terheli a szívet. Az adag megállapítása egyéni mérlegelést kíván és további labor értékek (ismételt TSH, FT4, aTPO) értékek meghatározása, valamint egyéb vizsgálatok is szükségesek ? azonban az Ön esetében a 25 ug egyelőre megfelelőnek látszik. A pajzsmirigy hormon pótlása során a tünetek (fáradékonyság, hajhullás, székrekedés, stb.) 2-3 hónap múlva megszűnnek ? a hajhullás megáll, de a korábban elvesztett haj nem nő vissza. A pajzsmirigy hormon pótlásának elkezdése és a beteg követése azonban mindenképpen endokrinológiában jártas szakorvost igényel.

        Üdvözlettel: Dr. Balogh Imre belgyógyász-endokrinológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-07-03 12:27:53; Megválaszolva: 2011. augusztus 01., 10:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben: