• Enyhe pajzsmirigy alulműködés, menstruációs zavar

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! 26 éves, 53 kg, 168cm vagyok és azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy megállapított enyhe pajzsmirigy alul működésem van. Rengeteget olvastam már ezzel kapcsolatban és sajnos ellentétes információkat is. Kérem segítsen! A tüneteim viszonylag egyszerűek, nem jön meg rendszeresen a menstruációm. Már a kezdetektől fogva nem tartotta a 28 napos ciklusidőt, de mostanában sajnos már hozzávetőleg sem pontos. Az első menstruációm kb. 13-14 évesen volt. Fogamzásgátlót szedtem kb. 2 évig (22-24) ekkor teljesen rendezett volt a ciklusom, de nem szeretnék már semmilyen hormontablettát szedni. Néha ebéd után nagyon fáradékony leszek és olykor szédülök is. 2009. novemberében 1. fokú MPS-t állapítottak meg, ez úgy derült ki, hogy folyamatosan 120 körüli volt a pulzusom ülő helyzetben is. Ekkor erre Mg-ot szedtem 2x250 mg-ot/nap utána már csak 1 szemet 2010. májusáig, amikor azt vettem észre, hogy kiütéses lesz tőle az arcom és mivel a tüneteim elmúltak ezért abbahagytam. Ekkor a laborvizsgálaton figyelt fel a belgyógyász, hogy a TSH-m magasabb a kelleténél (5,16 mlU/mL). Általános laborvizsgálaton voltam 2010.12. hóban ekkor a TSH-m 5,854 mIU/L volt. Az alábbi ciklusaim voltak: kellene tényleges késés (nap) megjegyzés 2009.11.27 (2009.11.17-től Mg tartós szedése MPS miatt 3-4-5 hónap) 2009.12.25 2010.03.02 67 2010.03.30 2010.04.13 14 2010.05.11 2010.05.02 -9 2010.05.30 2010.06.06 7 2010.07.04 2010.07.12 8 2010.08.09 2010.12.14 126 2011.01.11 2011.03.13 61 2011.04.10 2011........... 2010. februárban voltam petefészek ultrahangon, ott mindent rendben találtak, 1-2 hónapja a pajzsmirigy ultrahangom negatív lett, az alábbi laboreredményeim lettek, a dátumokat azért írtam oda, hogy esetlegesen ebből lehet arra következtetni a fenti menstruációs ciklus időpontjai alapján, hogy a ciklus melyik szakaszában történt a mintavétel. Dátum: 2011.03.18. Kálcium: 2,5 mmol/L Foszfát: 1,1 mmol/L D-vitamin: 44,1 nmol/L Terheléses vércukor: éhgyomor: vércukor: 4,0 mmol/L inzulin: <2.0 mlU/L 60 perces: vércukor: 3,9 mmol/L 120 perces: vércukor: 4,4 mmol/L inzulin: 19,10 mlU/L Dátum: 2011.02.21. TSH: 6,67 mlU/L FT3: 3,42 pg/ml FT4: 1,03 ng/dl Anti-TPO: 5,28 IU/ml Szérum FSH: 5,0 mU/ml Szérum LH: 14,79 mIU/ml Szérum prolaktin: 11,82 ng/mL Szérum progeszteron: 1,35 nmol/l Szérum estradiol: 628,4 pmol/L A javaslat a tünetekre/eredményekre az alábbi volt: L-THYROXIN napi fél tabletta. Az a problémám ezzel, hogy nem szeretnék semmilyen gyógyszert szedni, ha csak nem nagyon muszáj és azt is olvastam, hogyha a TSH picit magasabb, de az FT3, FT4 rendben van, akkor nem javallott a gyógyszer szedése. Ami aggaszt, hogy folyamatosan emelkednek a TSH eredményeim, tehát csökken a pajzsmirigy működésem. Jelenleg próbálok picit sósabban enni, mert előtte egyáltalán nem sóztam semmit és rendszeresen cickafarkfű és mezei zsurló teát iszom. Kérem segítsen! Mit javasol?

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztelt kérdező! A fenti leletek alapján enyhe pajzsmirigy alulműködési hajlama van. Ez azt jelenti, hogy a pajzsmirigye csak akkor tud elegendő hormont előállítani, hogyha a szabályozó hormon szintje magasabb lesz. E miatt javasolták önnek a kis dózisú pajzsmirigy hormon szedését. Az aTPO normál tartományát nem írta meg, de nem tűnik magasnak. Érdemes lenne még az aTg szintet is megmérni, hogy mi okozza ezt a problémát. Amennyiben sem az aTG, sem az aTPO nem magas és a pajzsmirigy ultrahang eredménye is rendben van, a gondot jódhiány is okozhatja, amire a jódpótlás lehet a megoldás. Mindenesetre ezzel a kis adagú hormonpótlással is egyensúlyba fog kerülni a hormonháztartása pajzsmirigy vonatkozásában. Remélhetőleg a cikusára is jó hatással lesz.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2011. május 30., 09:49; Megválaszolva: 2011. június 04., 11:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...