• Pajzsmirigy göb, biopszia eredmény magyarázata

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! 34 éves nő vagyok, ez év februárban fedeztek fel nálam egy pajzsmirigy göböt. Uh: A pm. jobb lebenye norm. nagyságú és szerkezetű. Bal lebeny: 48x21x20 mm. Alsó harmadában 30x18 mm echoszegény kontúrú, isodens göb van, nagyobb folyadéktartó részekkel. Mindkét o. a m. sternocleidomastoideus alatt több, 10x2-12x3mm echoszegény konturú centrálisan echodus nyirokcsomó ábr. A jobb submandibuláris nyálmirigy alatt 24x7 mm hasonló szerk. nycs. Labor: TSH, T3, T4 norm. értékek Szcintigráfia: A pm jobb lebenye norm. nagyságú. Az izotóp felvétel az átlagosnál fokozottabb, az eloszlás egyeletlen. A bal lebeny cetrumában 2,5 cm-es „hideg” göb észlelhető. Tc-99m uptake 3,16% Biopszia: Híg, helyenként feltöredezett kolloid mellett, thyreocytákból álló sejtlemezek, melyekben helyenként folliculáris formáció ismerhető fel. Más látótérben thyreophagocyták jelennek meg nagy számban. Malignitás nem igazolható C-2) A cytológiai kép regresszív jeleket mutató adenomatosus strumagöb jelenléte mellett szól, szoros méretkontroll jav. A diagnózis ellenére mégsem nyugodtam meg. Elhiszem, hogy most nincs más teendő, mint a méret változás figyelése, de a következő kérdések mégis nyugtalanítanak: -A biopszia eredményét elmagyarázná nekem? Melyik típusú sejt mire utal stb. (pl. folliculáris formáció, stb.) -Létezhet olyan, hogy jobb minőségű minta annyira más eredményt hoz, hogy a malignitás is szóba jöhet, ami így nem látszódott? Ugyanis az orvos még egyszer szúrni akart, mert nagyon véres volt a minta, és azt mondta mindenképp kell egy másik, de én nem egyeztem bele. -A nyirokcsomók mire utalhatnak ez esetben? -A jobb lebeny fokozott izotóp felvétele, annak egyeletlen eloszlása mire utal? Elnézést kérek, nem tudtam rövidebben leírni. Várom megtisztelő válaszát! Üdvözlettel: Kovács Inez

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy struma témában

        Kedves Inez! A szövettani leírás annyit mond, hogy a biopsziában a pajzsmirigyre jellemző sejteket találtak, melyek a mirigy normális szerkezetének megfelelően rendeződtek el. Rákos elváltozás nem látható, a mirigyes szerkezetű strumagöb visszahúzódás jeleit mutatja. Az ismételt szúrás eredményét nem lehet megjósolni. Elvi lehetőség van rá, hogy mást találtak volna, de lehet az is, hogy ugyanezt. A nyirokcsomók valamilyen gyulladásra utalnak, lehet, hogy a pajzsmirigyében van valahol gyulladás és ezt jelzik a nyirokocsomók, de az is lehet, hogy valami más miatt nagyobbodtak meg.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2011. május 13., 18:14; Megválaszolva: 2011. május 16., 23:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...