• Pajzsmirigy göb, biopszia eredmény magyarázata

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! 34 éves nő vagyok, ez év februárban fedeztek fel nálam egy pajzsmirigy göböt. Uh: A pm. jobb lebenye norm. nagyságú és szerkezetű. Bal lebeny: 48x21x20 mm. Alsó harmadában 30x18 mm echoszegény kontúrú, isodens göb van, nagyobb folyadéktartó részekkel. Mindkét o. a m. sternocleidomastoideus alatt több, 10x2-12x3mm echoszegény konturú centrálisan echodus nyirokcsomó ábr. A jobb submandibuláris nyálmirigy alatt 24x7 mm hasonló szerk. nycs. Labor: TSH, T3, T4 norm. értékek Szcintigráfia: A pm jobb lebenye norm. nagyságú. Az izotóp felvétel az átlagosnál fokozottabb, az eloszlás egyeletlen. A bal lebeny cetrumában 2,5 cm-es „hideg” göb észlelhető. Tc-99m uptake 3,16% Biopszia: Híg, helyenként feltöredezett kolloid mellett, thyreocytákból álló sejtlemezek, melyekben helyenként folliculáris formáció ismerhető fel. Más látótérben thyreophagocyták jelennek meg nagy számban. Malignitás nem igazolható C-2) A cytológiai kép regresszív jeleket mutató adenomatosus strumagöb jelenléte mellett szól, szoros méretkontroll jav. A diagnózis ellenére mégsem nyugodtam meg. Elhiszem, hogy most nincs más teendő, mint a méret változás figyelése, de a következő kérdések mégis nyugtalanítanak: -A biopszia eredményét elmagyarázná nekem? Melyik típusú sejt mire utal stb. (pl. folliculáris formáció, stb.) -Létezhet olyan, hogy jobb minőségű minta annyira más eredményt hoz, hogy a malignitás is szóba jöhet, ami így nem látszódott? Ugyanis az orvos még egyszer szúrni akart, mert nagyon véres volt a minta, és azt mondta mindenképp kell egy másik, de én nem egyeztem bele. -A nyirokcsomók mire utalhatnak ez esetben? -A jobb lebeny fokozott izotóp felvétele, annak egyeletlen eloszlása mire utal? Elnézést kérek, nem tudtam rövidebben leírni. Várom megtisztelő válaszát! Üdvözlettel: Kovács Inez

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy struma témában

        Kedves Inez! A szövettani leírás annyit mond, hogy a biopsziában a pajzsmirigyre jellemző sejteket találtak, melyek a mirigy normális szerkezetének megfelelően rendeződtek el. Rákos elváltozás nem látható, a mirigyes szerkezetű strumagöb visszahúzódás jeleit mutatja. Az ismételt szúrás eredményét nem lehet megjósolni. Elvi lehetőség van rá, hogy mást találtak volna, de lehet az is, hogy ugyanezt. A nyirokcsomók valamilyen gyulladásra utalnak, lehet, hogy a pajzsmirigyében van valahol gyulladás és ezt jelzik a nyirokocsomók, de az is lehet, hogy valami más miatt nagyobbodtak meg.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2011. május 13., 18:14; Megválaszolva: 2011. május 16., 23:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben: