• Agyalapi mirigy

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Ur! Egy 2gyermekes(4 év, 6év) 32éves anyuka vagyok!A véleményüket szeretném kérni a betegségemmel kapcsolatban.Nálam 2éve találtak egy 6mm-es microadenomát,melyet emelkedett prolaktin , menses zavar, tejcsöpögés kísért, fejfájással. 2010.08. Mr vélemény:a sella nagysága normális.A hypophysis állomány bal felében dorsalisan kontrasztanyagot lényegesen nem halmozó,kb. 2x4x6mm nagyságú eltérés figyelhető meg,amelynek mérete hasonló a korábbi felvételen láthatóhoz(2009)Egyebekben az adenohypophysis normális volumenű,homogén halmozású.A hypophysisnyél középvonali helyzetű.A sinus cavernosusok nem szélesedtek ki. .Erre Bromocriptint kellett szednem.A prolaktinom rendeződött mostanáig. Nem toleráltam a gyógyszert így le kellett cserélni Norprolacra(idén).Mostanában erősen fáj a fejem és a cataflánt is hiába szedem be, sajnos nem segít olyankor,emellett szétszórt és nagyon fáradékony is vagyok..Ezt említettem is az orvosomnak akinél nemrég jártam és mondta,h a vérvétel(1hónappal ezelötti)prolaktin emelkedést mutat,a felső határ 3x át. Ezért kért egy sella MR kontroll vizsgálatot.melyben ezt írják: Összehasonlítva az előző lelettel(2010.08)Lényeges változás nem látható.A sella bal felében dorsalisan az állományt enyhén comprimaló cystosus képlet látható,mely növekedést nem mutat.Egyebekben a hypophysis-állomány homogén halmozású, a nyél középvonali helyzetű. A suprasellaris cisterna szabad. A nyél mögött a középvonalban egy secunder apró cysta helyezkedik el. A sinus cavernosusok nem szélesedtek ki.vélemény:Változatlan cystusos laesio a sella bal felében dorsalisan. Sajnos csak Júliusra van időpontom és az orvosomat nem érem el,h megkérdezzem tőle, mit is jelent az amit a lelet tartalmaz! Kérem szépen írják le nekem, mit jelent az ,h "A sella bal felében dorsalisan az állományt enyhén comprimaló cystosus képlet látható,"A nyél mögött a középvonalban egy secunder apró cysta helyezkedik el"Ezek mit jelentenek?Kérem tiszteljenek meg válaszukkal! Köszönettel ,Judit

        Dr. Fáklya Mónika válasza a hipofízis ciszta témában

        Tisztelt kérdező! A mostani MRI képen változás nincs a korábbihoz képest, ez jó jel. Ilyen apró cysták gyógyszeres kezelési igényelnek, amennyiben kóros hormontermelést mutatnak. Önnél ez történik. Endokrinológusához menjen vissza.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2011. május 11., 18:21; Megválaszolva: 2011. május 15., 21:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
        Magunkról tanulni sosem késő! Az egészségértés jelentősége felnőtteknél.
      • Hirdetések
      • Infografika és videó