• Agyalapi mirigy

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Ur! Egy 2gyermekes(4 év, 6év) 32éves anyuka vagyok!A véleményüket szeretném kérni a betegségemmel kapcsolatban.Nálam 2éve találtak egy 6mm-es microadenomát,melyet emelkedett prolaktin , menses zavar, tejcsöpögés kísért, fejfájással. 2010.08. Mr vélemény:a sella nagysága normális.A hypophysis állomány bal felében dorsalisan kontrasztanyagot lényegesen nem halmozó,kb. 2x4x6mm nagyságú eltérés figyelhető meg,amelynek mérete hasonló a korábbi felvételen láthatóhoz(2009)Egyebekben az adenohypophysis normális volumenű,homogén halmozású.A hypophysisnyél középvonali helyzetű.A sinus cavernosusok nem szélesedtek ki. .Erre Bromocriptint kellett szednem.A prolaktinom rendeződött mostanáig. Nem toleráltam a gyógyszert így le kellett cserélni Norprolacra(idén).Mostanában erősen fáj a fejem és a cataflánt is hiába szedem be, sajnos nem segít olyankor,emellett szétszórt és nagyon fáradékony is vagyok..Ezt említettem is az orvosomnak akinél nemrég jártam és mondta,h a vérvétel(1hónappal ezelötti)prolaktin emelkedést mutat,a felső határ 3x át. Ezért kért egy sella MR kontroll vizsgálatot.melyben ezt írják: Összehasonlítva az előző lelettel(2010.08)Lényeges változás nem látható.A sella bal felében dorsalisan az állományt enyhén comprimaló cystosus képlet látható,mely növekedést nem mutat.Egyebekben a hypophysis-állomány homogén halmozású, a nyél középvonali helyzetű. A suprasellaris cisterna szabad. A nyél mögött a középvonalban egy secunder apró cysta helyezkedik el. A sinus cavernosusok nem szélesedtek ki.vélemény:Változatlan cystusos laesio a sella bal felében dorsalisan. Sajnos csak Júliusra van időpontom és az orvosomat nem érem el,h megkérdezzem tőle, mit is jelent az amit a lelet tartalmaz! Kérem szépen írják le nekem, mit jelent az ,h "A sella bal felében dorsalisan az állományt enyhén comprimaló cystosus képlet látható,"A nyél mögött a középvonalban egy secunder apró cysta helyezkedik el"Ezek mit jelentenek?Kérem tiszteljenek meg válaszukkal! Köszönettel ,Judit

        Dr. Fáklya Mónika válasza a hipofízis ciszta témában

        Tisztelt kérdező! A mostani MRI képen változás nincs a korábbihoz képest, ez jó jel. Ilyen apró cysták gyógyszeres kezelési igényelnek, amennyiben kóros hormontermelést mutatnak. Önnél ez történik. Endokrinológusához menjen vissza.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2011. május 11., 18:21; Megválaszolva: 2011. május 15., 21:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó