• Pajzsmirigy

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor(nő)! Több tünetem és panaszom is van és nem tudom, hogy van-e ezek között összefüggés. Most 18 éves vagyok, ciklusom sose volt tökéletes de ezt fiatal koromnak tudtam be. Viszont 2 évvel ezelött kimaradt 3 hónapra nyáron, de aztán spontán megjött. Majd egy év múlva is kimaradt kb 4-5 hónapra, ekkor már duphastonnal kellett meghozni. A duphaston beszedése elött voltam vérvételen. Eredmény(okt.8) tsh:1,7284 mU/L szérum fsh: 5,6 U/l szérum lh: 1,93 U/l szérum prolaktin: 195,8 mIU/L szérum progeszteron: 0,8 nm totál tesztoszteron: 3,22 nmol/l dhea-s: 10,170 mikromol/l A duphaston úgy tűnt működik, de 2,5 hónapja nem menstruálok. Újabb vérvétel:(ápr. 5) tsh: 4,81 mU/l ft4: 11,89 pmol/l ft3: 4,08 pmol/l sz fsh: 5,5 U/l sz lh: 5,33 U/l sz prolaktin: 179,8 mIU/L totál tesztoszteron.3,67 nmol/l dhea-s: 9,84 mikromol/l Ezenkívül a pattanásaim miatt kaptam 2 éve aknenormint amit egy évig szedtem, a pattanásaim elmúltak, de a hajam zsíros és korpás. Hajam szeptember óta hullik. Néha van enyhe székrekedésem, van amikor viszont egy nap többször is kell wcre mennem, ilyenkor székletem lágy de nem híg kifejezett hasmenésnek nem nevezném. Nem vagyok túlsúlyos, sőt inkább vékony vagyok. A nőgyógyász szerint túl vékony. Másfél hónap múlva mehetek csak endokrinológiára, máshova nem tudok menni, mert elég messze lakok mindentől. Arra lennék kíváncsi, hogy Ön mire gondolna ezek láttán, milyen vizsgálatok szükségesek. Sajnos a hüvelyi ultrahang elég problémás, mert még nem voltam fiúval. A hasi nem mutatott ki komolyabb problémát. Lehet-e összefüggés a tesztoszeron és a tsh értékek között. Engem az nagyon meglepett, hohy milyen hirtelen ugrott meg a tsh érték. Mi lehet ennek az oka? Lehet-e lelki eredetű vagy lehet-e a valamilyen természetes módon javítani ezeket az érdékeket? Lehet, hogy mellékes, de engem hajhullásom is nagyon aggaszt, elég sokmindent kipróbáltam, kaptam már alpicort hajszeszt is, amely némileg csökkentette a zsírosodást, de problémát nem szüntette meg teljesen. Valamint emésztőrenszeri problémáim összefüggésben lehetnek-e a többi tünettel? Előre is köszönöm a segítségét.

        Dr. Fáklya Mónika válasza a hormonzavar témában

        Tisztelt kérdező! A pajzsmirigy enyhe eltérése miatt további vizsgálatok javasoltak, hogy ezt gyulladás, vagy jódhiány okozza-e. A férfi jellegű hormonszintek kicsit magasabbnak tűnnek, bár normál tartományokat nem írt, így az endokrinológiai vizsgálat mindenképpen indokolt. Sürgősségi teendő jelenleg nincs, elegendő a tervezett időpontban történő endokrinológiai vizsgálata.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2011. május 09., 15:24; Megválaszolva: 2011. május 15., 21:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...