• Autoimmun thyreoiditisből meg lehet gyógyulni?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/úr! A fiam 20 éves. Amikor 18 éves lett, először pajzsmirigy túl működése lett, majd ez átment alul működésbe. Elsőre L-Thyroxint (25 ug) napi 1 szemet, majd helyette Euthyrox-ot (50 ug) szintén napi 1 szemet kellett szednie. Évente kell járni ellenőrzésre a pajzsmirigy ambulanciára. Egy évvel ezelőtti laborleletei: TSH: 1,29; FT4: 1,19; FT3: 3,15; anti-TPO: 1,55; anti-thyroglobulin: 834,4. Nyaki UH eltérést nem mutatott. Januárban volt az aktuális ellenőrző vizsgálat az ambulancián, ahol a következő ambuláns lapot kapta: Státusz: Klinikailag euthyreoid státusz. A pm. jobb lebenyében babnyi göb tapintható. Dg.: Kezelt autoimmun thyreoiditis. Struma nodularis. Th.: Euthyrox 50 ug elhagyható. Seleno Precise 50 napi 1 tbl folyamatosan. Kontroll 1 év múlva....- Én ezen megdöbbentem, azaz: hogyan lehetséges az, hogy friss laboreredmények nélkül, csak így hirtelen elhagyatják vele a hormon szedését, holott hormon szedés mellett voltak jó labor értékei (lásd 1 évvel ezelőtti). Valamint ilyen változtatások után is csak egy év múlva kiváncsiak a betegre? Engem ez nem hagyott nyugodni, és másik helyen elvégeztettem az alábbi vizsgálatokat: TSH: 4,33 mIU/l (norm: 0,35-4,94); FT3: 2,95 pg/ml (norm: 1,71-3,71); FT4: 0,91 ng/dl (norm: 0,70-1,48); anti- TPO: 11,02 U/ml (norm: 1,0-16,0); Thyreoglobulin eredménye még nincs kész. - Örülök, hogy idáig ilyen jó eredményei vannak, ez a hormon elhagyása után bő két hónappal történt. Szóval a kérdésem, hogy az autoimmun thyreoiditis kezelésénél, ez a szokványos, hogy egy idő után a hormon szedése elhagyható? vagy ez talán csak ideiglenes és később újra szedni kell? Tudtommal autoimmun betegségből nem lehet kigyógyulni.

        Dr. Fáklya Mónika válasza a thyreoiditis témában

        Tisztelt kérdező! A fia pajzsmirigy hormon szintjeit én is javaslom követni, mert ha 50 ug mellett voltak jók az értékei, erre vélhetően szükség lehet a későbbiekben is. A TSH emelkedő volta is e mellett szól.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2011. április 27., 22:26; Megválaszolva: 2011. május 02., 20:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Dr. NŐ/ÚR! Terhelésescukor vizsgálatom alapján endokrinológusom szerint semmi probléma.A nőgyógyászom szerint IR es beteg vagyok.Azóta a jobb petefészkemben 7-8 apró ciszta is látható.Szeretném véleményét...
        Tisztelt Doktornő! Megpróbálom lényegretörően leírni a történetünket. Édesanyám rövid időn belüli jelentős fogyás miatt (pár hónap alatt több mint 15kg) ment el orvosához, aki elküldte különféle vizsgálatokra, hogy kiderítse az...
        Tisztelt Doktor úr/ Doktor nő! Segítséget kérek az alább leírt értékek elemzésével kapcsolatban. Milyen betegség állhat meg háttérben? Tünetek alacsony vérnyomás, koordinációs zavar, szédülés, erős hányinger, száraz bőr, ájulás...
        Üdvözlöm szeretném ha elemezné és leírná mit jelent. Pajzsmirigy és nyaki lágyrész UH vizsg. A pajzsmirigy mindkét lebenye norm.nagyságú,a jobb lebeny 17x15x48 mm,a bal lebeny 15x14x52 mm átmérőjű.Az isthmus norm.szélleségű.A lebenyek...
        Tisztelt Doktornő! Egy rutin vérvétel során kiderült, hogy a TSH-m 9,57, T4 14,54 a T3 6,16. Panaszaim nincsenek. Anyukámnak is van pajzsmirigy problémája. Mit jelenthet ez? Milyen kivizsgálásokra kellene elmennem? Milyen következményei lehetnek?...
        Édesanyám 78 éves, pajzsmirigy-alulműködéssel kezelt beteg, más betegségéről nem tudunk. Vérnyomása inkább alacsony: 108/72/80. Gyengeségérzet miatt hőemelkedésre gyanakodtunk két nappal ezelőtt, s legnagyobb megdöbbenésemre, a lázmérő...
        Tisztelt Doktornő! Szakvéleményét szeretném kérni, illetve tanácsát, hogy tisztán láthassak az aktuálisan megkapott eredményeimmel kapcsolatosan, továbbá tudni szeretném a szükséges teendőket, illetve hogy mi vár rám mindezek tükrében....
        Jó napot! Prolaktin ertekem magas volt.Tavaly derült ki hogy agyalapi mirigy daganatom van 10x8x11 mm,de már akkor is bevolt vérezve.Nem rég voltam kontroll vizsgálaton, hiába szedem a gyogyszert ugyan ugy bevérzett adenoma,10x8x14mm és az volt oda...
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...