• Mellékvesekéreg betegség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr! 41 éves vagyok, még nem szültem, de nem is próbáltam teherbe esni. Már írtam önnek problémám ügyében. Most már a leleteim is megvannak. Az endokrinológus szerint, akinél voltam congenitalis adrenalis hyperplasia-m van. Megérkeztek az értékeim, amit az este beszedett két dexamethson tabletta utáni vérvételből mértek. A tesztoszteronom a tabletta előtt 1,27 ng/ml volt (norm: 0.20 - 1.00), utána 0.39 lett. A DHEA-S értékem előtte 10.5 umol/l (norm: 2.20 - 9.20), utána 4.7 lett. Felírta nekem ezt a tablettát szedésre, amit Bécsből kell meghozatni. De azt mondta, előtte méressek 17 hidroxi progeszteront, addig ne szedjem... Bevallom, bár nagyon figyeltem, nem nagyon értettem, mi is ez a betegség, főleg úgy, hogy soha nem volt menstruációs zavarom (csak 4 éve közti vérzésem barnázgatásom), ne voltak aknéim, és csak az utóbbi 3-4 évben vettem észre erősebb szőrszálakat az állam alatt. A lábamon mindig erősebb volt a szőrzet, de sötét a hajam. Kicsit meg vagyok rémülve a diagnózistól, de a vizsgálattól is, mert az endokrinológus meghagyta nekem házi feladatként, nyomozzam ki, a Prodia nevű labor hol csinál ilyen vérvizsgálatot. Kérdésem: veszélyes betegség ez? Köszönettel: "hadita"

        WEBBeteg szakértő válasza a hormonzavar témában

        Kedves Asszonyom!

        Amennyiben még nem történt 17-hidroxiprogeszteron vizsgálat, addig a CAH diagnózisa véglegesen nem mondható ki. A CAH ezen formája (ún. ?késői kezdetű? CAH) a lehető legenyhébb, sok esetben nem is jár kifejezett tünetekkel, csak a labor értékek jelzik fennállását. Nem ?veszélyes? betegség, sőt dexamethason-nal általában igen eredményesen kezelhető.

        Üdvözlettel: Dr Balogh Imre belgyógyász-endokrinológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-06-27 18:02:23; Megválaszolva: 2011. augusztus 01., 08:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben: