• Pajzsmirigy

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktorno! Szeretném a segítségét és a tanácsát kérni! Lányom 16 éves és 1,5 éve a pajzsmirigy jobb lebenyén kb. 2cm-es csomót találtak. Voltunk citológiai vizsgálaton már 2-szer, ahol Hashimoto szindrómát , és krónikus Thyroiditítát állapítottak meg. A pajzsmirigy méretei: Jobb lebeny: 11,3 ml; a bal lebeny: 7,5 ml; A véreredmények a kovetkezok: Enzimek: AST: 0,31, ALT: 0,24, ALP: 1,12; Proteinek: Prokalcitonín: 0,03, C-reaktív protein: 0; Hormonok: TSH: 0,08, Szabad Tyroxin: 14,74, Szabad Trijódtyronín: 8,22 Tyreoglobulín: 94,7, Anti-Tg: 433.1, Anti-TPO: 15,3; A doktorno akihez járunk gyógyszert nem adott, mert alacsony a hormonszint, az Antitestek pedig magasak. A csomó amit megállapítottak fél év alatt kb. fél cm-t nott. Már másfél éve várunk és semmi sem torténik, ezért tanácstalan vagyok, hogy jól-e dontott a doktorno azzal kapcsolatban, hogy még mindig várjunk. Szeretném a tanácsát kérni, hogy On mit ajánlana! Válaszát elore is koszonom! Tisztelettel T.Ingrid!

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztelt kérdező! Hormonpótlás valóban nem javasolt, hiszen a TSH alacsony, és az fT3 magasabb (bár normál tartományt nem írt) normális fT4 mellett. Viszont a göb elég nagy, és a növekedése is elég gyorsnak tűnik. Feltétlenül követés szükséges endokrinológiai szakrendelésen. (További vizsgálatok is szóba jöhetnek véleményem szerint, pl. szcintigráfia) A göb növekedése műtéti megfontolás tárgyát is képezheti, de ezt mindenképpen meg kell beszélnie endokrinológusával.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2011. április 17., 13:22; Megválaszolva: 2011. április 19., 21:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben: