• Pajzsmirigy CT lelet

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Webbeteg Orvos! Szeretném megkérdezni, hogy az alábbi lelet mit jelent és van e aggodalomra ok? Két göbös pajzsmirigy műtéten átesett beteg. Nyaki lágyrész CT vizsgálat. Beutalón : cholecysta adenocc. Státusz rögzités. A pajzsmirigy bal lebenyében egy 15 mm-es a kontrasztanyagot a centrális terület kivételével intenzíven halmozó terime ábrázolódott. Jobb oldalon a mandibula szöglet mögött, a vena jugularis mellett egy 8 x 9 x 17 mm-es, a bal oldalon ugyanebben a magasságban egy 10 x 6 x 15 mm-es nyirokcsomó ábrázolódott. Ezen kívűl mindkét oldalon a mandibula belső felszine mentén, submandibularisan, a supraclavicularis árokban több 3-7 mm-es nyirokcsomó is megfigyelhető. A jobb supraclaviculáris árokban egy nagyobb, 8-9 mm-es nyirokcsomó is ábrázolódott. A pharynx légsávja szimmetrikus, benyomat nem látható. Vélemény : Struma nodosa l.s ? Lymphadenomathia colli l. u. ( morfológia alapján inkább reaktív jelleg valószínű ). Köszönettel várom a választ: kukta

        Dr. Laki András válasza a pajzsmirigy CT témában

        Tisztelt Kérdező! A pajzsmirigyben leírt képlet a korábbi, operált pajzsmirigy göbösödés maradványára vagy újabb göb kialakulására utal. Nyaki nyirokcsomók gyakorlatilag mindenkinél, valamilyen formában és mértékben ábrázolódni szoktak. Azt, hogy ezek mennyire kórjelzőek, a nyirokcsomók mérete és alakja határozza meg. A leírás és a vélemény szerint a nyirokcsomók valamilyen gyulladásos állapot következményei lehetnek. Erre utalnak a lymphadenopathia (kb. "nyirokcsomó bántalom") kifejezéssel, ami azt szokta jelenteni, hogy az átlagosnál több, de nem kóros méretű nyirokcsomó volt látható. A pajzsmirigy göbök szerkezete ultrahanggal pontosabban vizsgálható, jobban megítélhető, hogy további kezelést, beavatkozást igényelnek-e. A pajzsmirigy (és ezzel egyidejűleg a nyaki nyirokcsomók) ultrahangvizsgálatát javaslom, különösen akkor, ha ez a göb eddig nem volt ismert (történt-e a műtétek óra ultrahang viszgálat?)


        Kérdés: 2011. április 13., 00:04; Megválaszolva: 2011. április 13., 15:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben: