• Pajzsmirigy CT lelet

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Webbeteg Orvos! Szeretném megkérdezni, hogy az alábbi lelet mit jelent és van e aggodalomra ok? Két göbös pajzsmirigy műtéten átesett beteg. Nyaki lágyrész CT vizsgálat. Beutalón : cholecysta adenocc. Státusz rögzités. A pajzsmirigy bal lebenyében egy 15 mm-es a kontrasztanyagot a centrális terület kivételével intenzíven halmozó terime ábrázolódott. Jobb oldalon a mandibula szöglet mögött, a vena jugularis mellett egy 8 x 9 x 17 mm-es, a bal oldalon ugyanebben a magasságban egy 10 x 6 x 15 mm-es nyirokcsomó ábrázolódott. Ezen kívűl mindkét oldalon a mandibula belső felszine mentén, submandibularisan, a supraclavicularis árokban több 3-7 mm-es nyirokcsomó is megfigyelhető. A jobb supraclaviculáris árokban egy nagyobb, 8-9 mm-es nyirokcsomó is ábrázolódott. A pharynx légsávja szimmetrikus, benyomat nem látható. Vélemény : Struma nodosa l.s ? Lymphadenomathia colli l. u. ( morfológia alapján inkább reaktív jelleg valószínű ). Köszönettel várom a választ: kukta

        Dr. Laki András válasza a pajzsmirigy CT témában

        Tisztelt Kérdező! A pajzsmirigyben leírt képlet a korábbi, operált pajzsmirigy göbösödés maradványára vagy újabb göb kialakulására utal. Nyaki nyirokcsomók gyakorlatilag mindenkinél, valamilyen formában és mértékben ábrázolódni szoktak. Azt, hogy ezek mennyire kórjelzőek, a nyirokcsomók mérete és alakja határozza meg. A leírás és a vélemény szerint a nyirokcsomók valamilyen gyulladásos állapot következményei lehetnek. Erre utalnak a lymphadenopathia (kb. "nyirokcsomó bántalom") kifejezéssel, ami azt szokta jelenteni, hogy az átlagosnál több, de nem kóros méretű nyirokcsomó volt látható. A pajzsmirigy göbök szerkezete ultrahanggal pontosabban vizsgálható, jobban megítélhető, hogy további kezelést, beavatkozást igényelnek-e. A pajzsmirigy (és ezzel egyidejűleg a nyaki nyirokcsomók) ultrahangvizsgálatát javaslom, különösen akkor, ha ez a göb eddig nem volt ismert (történt-e a műtétek óra ultrahang viszgálat?)

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Kérdés: 2011. április 13., 00:04; Megválaszolva: 2011. április 13., 15:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Szavazzon Ön is, kié legyen Az év praxisa a Kárpát-medencében cím!
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
        Öné lehet az 50 ezer forintos vásárlási utalványok egyike. Hogyan? Mutatjuk! (x)
      • Hirdetések
      • Infografika és videó