• Magas tesztoszteron szintem bajt mutathat?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm gyors válaszát, de még vannak bennem, mivel a doktornővel eddig még mindig nem tudtam találkozni. Nőgyógyászhoz rendszeresen járok, félévente ultrahang szűrést is végez, azt mondja, nőgyógyászatilag minden rendben van. A gyermektelenségem egyébként eddig saját döntés volt, nem próbálkoztunk még teherbeeséssel... A menstruációm rendszeres, csak a kettő között van egy-egy napon rövid vérzés... Ilyen ellenőrzés mellett is elképzelhető a petefészek daganat vagy a PCO? Illetve, ha mellékvese daganat, akkor az jó vagy rossz indulatú az esetek többségében? Illetve ezek a magas tesztoszteron és DHEA-S értékek csak daganatra utalhat? (TSH 4.91 a , a normál érték 0.23 - 4.00, a testosteron női 1.27 norm. ért: 0.20 - 1.00, DHEA-S 10.5 norm. ért: 2.20 - 9.20, Anti-TPO 1 norm. 0.00 - 100) Köszönettel: "hadita" Előzmény: Magas tesztoszteron 2008-06-24 00:22:49 Tisztelt doktornő/úr! Pár hete endokrinológusnál jártam, közti vérzés problémák miatt. 41 éves vagyok, még nincs gyerekem. Ellenben van pajzsmirigy alulműködésem (4.91 a TSH-m, a normál érték 0.23 - 4.00), és magas a testosteron női (1.27 norm. ért: 0.20 - 1.00) és a DHEA-S is (10.5 norm. ért: 2.20 - 9.20). Az Anti-TPO 1. A pajzsmirigyre kaptam L-Thyroxin 50 Henning taplettát, reggelenkét 1 db kell beszednem. A testosteron miatt pedig be kellett vennem 2 db Dexamethson tablettát 22-23 óra között és másnap reggel 8 órakor vért vettek. Az eredményt még nem tudom, bár a leletem megjött, az orvos nem adott telefonon felvilágosítást és csak a jövőhéten pénteken megyek el hozzá. De a gyógyszernek azért utánanéztem a neten, mert az orvos azt mondta, ha ettől lemegy a testosteron értékem, ezt kell majd szednem. Azt olvastam, ez szteroid, és kicsit megijedtem. És főképpen azért, mert a gyógyszerrel és a módszerrel kapcsolatban mindenhol a Cushing szindróma jelent meg, és ez számomra kicsit ijesztő betegségnek tűnik. Vagy ezt a gyógyszert kaphatom csak azért is, mert magas a testosteronom és a DHEA-S, nem kell ehhez a Cushing szindróma? Várom válaszát, kicsit meg vagyok rémülve. Egy hétig azon jár majd az agyam, hogy súlyos beteg vagyok....?! Köszönettel: "hadita" Tisztelt "hadita"! Valamennyi Ön által leirt hormonérték ún. jelzett emelkedést mutat, de tekintettel korára , vérzészavarára és gyermektelenségére kivizsgálást ill. kezelést kezdtek. A dexamethason suppressziós próba a mellékvese túlmüködés (Cushing sy.) elkülönitése mellett autonóm androgéntermelő daganatok (petefészekben , mellékvesében) ill. PCO ( polycystás ovarium sy.) elkülönítésére is használják. Önnél is ez okból végeztette el az endokrinológus kolléga. Nyugodjon meg mivel még eddig jelentős eltérés nem igazolódott!

        WEBBeteg szakértő válasza a menstruáció témában

        Kedves Asszonyom!

        Az Ön esetében válaszom a következő: petefészek daganat ilyen rendszeres kontroll mellett nem valószínű, azonban hormon értékei alapján PCO valószínűsége felmerül – azonban ennek pontos diagnózisa több kritériumon alapszik. A mellékvese daganatok az esetek döntő többségében jóindulatúak, ritka a rosszindulatú elfajulás. 

        Üdvözlettel: Dr Balogh Imre belgyógyász-endokrinológus


        Kedves "hadita"!

        A félévente történő ellenőrzésnek előnye, hogy minél hamarabb észevegyék az adott elváltozást, hiszen minél korábban észrevesznek egy eltérést, annál gyorsabban és nagyobb eséllyel orvosolható.

        A betegek nagy részénél  a magasabb tesztoszteronszint hátterében nem tumoros eredet igazolódik. Általában a tünetek gyors kialakulása  és a valóban magas tesztoszteronszint jelzi, ha tumor van a háttérben.

        Leggyakrabban PCO igazolódik a magasabb tesztoszteronszint hátterében(melynek kritériumai: 1. ha nincs vagy ritkán van ovuláció 2. magas androgészint tünetei vagy laborérékei 3. a PCOS jellegzetes ultrahangképe- és a 3 közül 2 jelen van).

        Az egyes kórállapotok rendezésében  (mint pl.Cushing-kór,) gyógyszeres kezelés- mely a plussz hormonszintet lecsökkenti-, illetve a ritka tumoros esetekben műtéti eltávolítás lehetséges. A PCOS kezelése döntően attól függ, hogy mi a cél: teherbeesés  vagy a fokozott szőrnövekedés és a vérzészavar megszüntetése. 

        Üdvözlettel: Dr Jóna Angelika

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2008-06-26 09:13:22; Megválaszolva: 2011. augusztus 01., 07:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Indul Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat második szakasza!
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
        Magunkról tanulni sosem késő! Az egészségértés jelentősége felnőtteknél.
      • Hirdetések
      • Infografika és videó