• Magas tesztoszteron szintem bajt mutathat?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm gyors válaszát, de még vannak bennem, mivel a doktornővel eddig még mindig nem tudtam találkozni. Nőgyógyászhoz rendszeresen járok, félévente ultrahang szűrést is végez, azt mondja, nőgyógyászatilag minden rendben van. A gyermektelenségem egyébként eddig saját döntés volt, nem próbálkoztunk még teherbeeséssel... A menstruációm rendszeres, csak a kettő között van egy-egy napon rövid vérzés... Ilyen ellenőrzés mellett is elképzelhető a petefészek daganat vagy a PCO? Illetve, ha mellékvese daganat, akkor az jó vagy rossz indulatú az esetek többségében? Illetve ezek a magas tesztoszteron és DHEA-S értékek csak daganatra utalhat? (TSH 4.91 a , a normál érték 0.23 - 4.00, a testosteron női 1.27 norm. ért: 0.20 - 1.00, DHEA-S 10.5 norm. ért: 2.20 - 9.20, Anti-TPO 1 norm. 0.00 - 100) Köszönettel: "hadita" Előzmény: Magas tesztoszteron 2008-06-24 00:22:49 Tisztelt doktornő/úr! Pár hete endokrinológusnál jártam, közti vérzés problémák miatt. 41 éves vagyok, még nincs gyerekem. Ellenben van pajzsmirigy alulműködésem (4.91 a TSH-m, a normál érték 0.23 - 4.00), és magas a testosteron női (1.27 norm. ért: 0.20 - 1.00) és a DHEA-S is (10.5 norm. ért: 2.20 - 9.20). Az Anti-TPO 1. A pajzsmirigyre kaptam L-Thyroxin 50 Henning taplettát, reggelenkét 1 db kell beszednem. A testosteron miatt pedig be kellett vennem 2 db Dexamethson tablettát 22-23 óra között és másnap reggel 8 órakor vért vettek. Az eredményt még nem tudom, bár a leletem megjött, az orvos nem adott telefonon felvilágosítást és csak a jövőhéten pénteken megyek el hozzá. De a gyógyszernek azért utánanéztem a neten, mert az orvos azt mondta, ha ettől lemegy a testosteron értékem, ezt kell majd szednem. Azt olvastam, ez szteroid, és kicsit megijedtem. És főképpen azért, mert a gyógyszerrel és a módszerrel kapcsolatban mindenhol a Cushing szindróma jelent meg, és ez számomra kicsit ijesztő betegségnek tűnik. Vagy ezt a gyógyszert kaphatom csak azért is, mert magas a testosteronom és a DHEA-S, nem kell ehhez a Cushing szindróma? Várom válaszát, kicsit meg vagyok rémülve. Egy hétig azon jár majd az agyam, hogy súlyos beteg vagyok....?! Köszönettel: "hadita" Tisztelt "hadita"! Valamennyi Ön által leirt hormonérték ún. jelzett emelkedést mutat, de tekintettel korára , vérzészavarára és gyermektelenségére kivizsgálást ill. kezelést kezdtek. A dexamethason suppressziós próba a mellékvese túlmüködés (Cushing sy.) elkülönitése mellett autonóm androgéntermelő daganatok (petefészekben , mellékvesében) ill. PCO ( polycystás ovarium sy.) elkülönítésére is használják. Önnél is ez okból végeztette el az endokrinológus kolléga. Nyugodjon meg mivel még eddig jelentős eltérés nem igazolódott!

        WEBBeteg szakértő válasza a menstruáció témában

        Kedves Asszonyom!

        Az Ön esetében válaszom a következő: petefészek daganat ilyen rendszeres kontroll mellett nem valószínű, azonban hormon értékei alapján PCO valószínűsége felmerül – azonban ennek pontos diagnózisa több kritériumon alapszik. A mellékvese daganatok az esetek döntő többségében jóindulatúak, ritka a rosszindulatú elfajulás. 

        Üdvözlettel: Dr Balogh Imre belgyógyász-endokrinológus


        Kedves "hadita"!

        A félévente történő ellenőrzésnek előnye, hogy minél hamarabb észevegyék az adott elváltozást, hiszen minél korábban észrevesznek egy eltérést, annál gyorsabban és nagyobb eséllyel orvosolható.

        A betegek nagy részénél  a magasabb tesztoszteronszint hátterében nem tumoros eredet igazolódik. Általában a tünetek gyors kialakulása  és a valóban magas tesztoszteronszint jelzi, ha tumor van a háttérben.

        Leggyakrabban PCO igazolódik a magasabb tesztoszteronszint hátterében(melynek kritériumai: 1. ha nincs vagy ritkán van ovuláció 2. magas androgészint tünetei vagy laborérékei 3. a PCOS jellegzetes ultrahangképe- és a 3 közül 2 jelen van).

        Az egyes kórállapotok rendezésében  (mint pl.Cushing-kór,) gyógyszeres kezelés- mely a plussz hormonszintet lecsökkenti-, illetve a ritka tumoros esetekben műtéti eltávolítás lehetséges. A PCOS kezelése döntően attól függ, hogy mi a cél: teherbeesés  vagy a fokozott szőrnövekedés és a vérzészavar megszüntetése. 

        Üdvözlettel: Dr Jóna Angelika


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2008-06-26 09:13:22; Megválaszolva: 2011. augusztus 01., 07:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Indul Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat második szakasza!
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó