• Pajzsmirigy alulműködés, vagy változó kor?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! 2010. májusá-ban a háziorvos elküldött endokrinológiai szakrendelésre, mert a laboreredményben (I.) a pajzsmirigy működését jelentő érték eltért a tartományban megadott értéktől. A szakrendelésen (kb. 2010. július) rögtön felírta az orvos a Letrox 50 nevű tablettát. Három hónap múlva kért egy kontroll labort (II.). 2010. december végéig szedtem a gyógyszert, két hónap (január, február) szünetet kellett tartanom a gyógyszer szedésében. Február végén készült a harmadik labor (III.) Laboreredmények értékei az alábbiak szerint alakult: I TSH:4,44, FT4: 14,18; II. TSH:2,44, FT4: 19,40; III. TSH:3,71, FT4: 11,39;. Tavaly több problémám is volt, például akkor kezdődött a fülcsengés, menstruáció teljes felborulása, derékfájdalom, és emellett olyan tünetek, amelyeket ma már tudom egyértelműen okozhat a pajzsmirigy alulműködés is. Erről a betegségről korábban sok tudomásom nem volt, csak utólag olvastam milyen is ez a betegség. 1992 óta 57kg voltam, tavaly hirtelen 59-60kg közé emelkedett, állandó fáradtság érzés, száraz bőr, hajhullás, székrekedés stb. Kérem szíves tájékoztatását, Ön szerint ezek mellett az eredmények mellett szükséges lesz a gyógyszer állandó szedése? Legközelebb májusban kell majd visszamennem laborba és szakrendelésre, addig is érdekelne, hogy életmód váltással, vagy homeopátiás szerekkel esetleg lehet-e javítani valamit, hogy ne legyen szükség az gyógyszer szedésére. Köszönöm szépen a tájékoztatás. Üdvözlettel:

        Dr. Fáklya Mónika válasza a hipotireozis, menopauza témában

        Tisztelt kérdező! Mivel a laboratóriumi referencia tartományokat nem írta meg, nem tudom mennyire térnek ettől el az ön értékei. (Vélhetően minimálisan) Amennyiben jódhiány okozza ezeket az eltéréseket, jódpótlás szóba jön, amennyiben autoimmun pajzsmirigy gyulladás áll a háttérben, a jód nem javasolt és csak a hormonpótlás a megoldás. Ezt endokrinológusával kell megbeszélnie.A hoeopátiás szerek hatásosságáról nincsenek adatok.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2011. március 18., 10:30; Megválaszolva: 2011. március 23., 16:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Szavazzon Ön is, kié legyen Az év praxisa a Kárpát-medencében cím!
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
        Öné lehet az 50 ezer forintos vásárlási utalványok egyike. Hogyan? Mutatjuk! (x)
      • Hirdetések
      • Infografika és videó