• Ajánlott-e a hormonkezelés PCOS esetén?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor úr! 25 éves vagyok, 9 éve szinte megszakítás nélkül szedek fogamzásgátlót. Most éppen dienille-t. Természetes úton rendszeres ciklusom sosem volt. Azzal fordultam nőgyógyászhoz, hogy nagyon keveset vérzek az utóbbi időben a gyógyszerszünetben. Ultrahangos kivizsgálás és hormoteszt alapján az orvos PCOS-t állapított meg. A hormonteszt eredménye a következő,mely fogamzásgátló szedése mellett történt (a német nőgyógyászom szerint az eredmény így is megbízható, a modern módszereknek köszönhetően, azaz nem számít a fogamzásgátló): Lutein hormon: 5,6 Foll. Stim. Hormon: 3,6 Oestradiol: 35,3 Progesteron: 0,45 Prolactin: 15,61 Sex.horm.bind.glob: 225,30 Testosteron: 0,39 Szabad androgenindex: 1 Terheléses cukorvizsgálat alapján: látens cukorbetegséget állapítottak meg, mely kezelést nem igényel. A nőgyógyászom, akinek endokrinológia a szakterülete, az Androcur 10 tabletta szedését javasolja 3 hónapig. Egyelőre nem tervezek gyermekvállalást, de kb. 3 év múlva már aktuális lenne. Kérdésem: érdemes most hormonterápiába kezdeni? Befolyásolja a 3 év múlva esélyeimet a mostani kúra? Olyan külső tünetem (hajhullás, szakáll..) nincs, ami indokolttá tenné a hormonkezelést. Az orvos szerint, ha most rendberakjuk a hormonháztartásomat, akkor növeljük az esélyeimet a majdani gyermekvállaláshoz. Másik nőgyógyászokat is megkérdeztem, de a fogamzásgátló elhagyását egyik sem javasolta, viszont a hormonkezelésről megoszlanak a vélemények. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel, Viktória Németországból

        Dr. Fekete István válasza a PCO témában

        Kedves Viktória. Ha nem akar gyermeket ne hagyja abba tablettát. Természetes hatás a fogamzásgátló mellett a vérzés megkevesbedése. (a petefészek müködése gátolt...) Semmi esetre sem javasolnám az Androcurt.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Fekete István
        szülész-nőgyógyász, endokrinológus szakorvos, meddőségi specialista

        Dr. Fekete István

        Kérdés: 2011. március 17., 10:49; Megválaszolva: 2011. március 21., 11:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...