• Ajánlott-e a hormonkezelés PCOS esetén?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor úr! 25 éves vagyok, 9 éve szinte megszakítás nélkül szedek fogamzásgátlót. Most éppen dienille-t. Természetes úton rendszeres ciklusom sosem volt. Azzal fordultam nőgyógyászhoz, hogy nagyon keveset vérzek az utóbbi időben a gyógyszerszünetben. Ultrahangos kivizsgálás és hormoteszt alapján az orvos PCOS-t állapított meg. A hormonteszt eredménye a következő,mely fogamzásgátló szedése mellett történt (a német nőgyógyászom szerint az eredmény így is megbízható, a modern módszereknek köszönhetően, azaz nem számít a fogamzásgátló): Lutein hormon: 5,6 Foll. Stim. Hormon: 3,6 Oestradiol: 35,3 Progesteron: 0,45 Prolactin: 15,61 Sex.horm.bind.glob: 225,30 Testosteron: 0,39 Szabad androgenindex: 1 Terheléses cukorvizsgálat alapján: látens cukorbetegséget állapítottak meg, mely kezelést nem igényel. A nőgyógyászom, akinek endokrinológia a szakterülete, az Androcur 10 tabletta szedését javasolja 3 hónapig. Egyelőre nem tervezek gyermekvállalást, de kb. 3 év múlva már aktuális lenne. Kérdésem: érdemes most hormonterápiába kezdeni? Befolyásolja a 3 év múlva esélyeimet a mostani kúra? Olyan külső tünetem (hajhullás, szakáll..) nincs, ami indokolttá tenné a hormonkezelést. Az orvos szerint, ha most rendberakjuk a hormonháztartásomat, akkor növeljük az esélyeimet a majdani gyermekvállaláshoz. Másik nőgyógyászokat is megkérdeztem, de a fogamzásgátló elhagyását egyik sem javasolta, viszont a hormonkezelésről megoszlanak a vélemények. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel, Viktória Németországból

        Dr. Fekete István válasza a PCO témában

        Kedves Viktória. Ha nem akar gyermeket ne hagyja abba tablettát. Természetes hatás a fogamzásgátló mellett a vérzés megkevesbedése. (a petefészek müködése gátolt...) Semmi esetre sem javasolnám az Androcurt.


        Dr. Fekete István
        szülész-nőgyógyász, endokrinológus szakorvos, meddőségi specialista

        Dr. Fekete István

        Kérdés: 2011. március 17., 10:49; Megválaszolva: 2011. március 21., 11:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben: