• csalánkiütés és ödéma

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Dr. Fáklya Mónika részére Kedves Doktornő! Kislányom 3 éves múlt, és kb. 1,5 éves kora óta jelentkezik nála egy csalánkiütéssel és ödémával járó tünet, amely kisebb nagyobb mértékben minden fertőzéses megbetegedéssel együtt jár, pl. kis megfázás nátha 1 nap kicsi piros foltok szeme felduzzad, de másnapra semmi, ha influenza vírus fertőzés, magas láz, 4 napig nagyon erős egész testen csalánkiütés, fájdalom, ödéma, és vagy úgy hogy hónapokig semmilyen tünete nem jelentkezik. Először allergiás okokat kerestünk negatív lett ételre is gyógyszerre is, immunológusnál is voltunk, nem hozott eredményt, a Doktornő szerint immuntúlreakció, amit idővel kinő a gyermek. Nemrég olvastam sokat a csalánkiütés lehetséges okairól, és többek között felmerült az endokrinológiai vizsgálat is bennünk, de mivel ez elég komoly sok sok szúrással, kontrasztanyaggal járó vizsgálatsorozat, nem szeretném úgy alávetni, ha Ön szerint teljesen rossz irányba keresgélünk. Az ő tünetei minden esetben egy fertőzéses megbetegedéssel járnak együtt, vagyis amikor a szervezete védekezni kezd, a csalánkiütése még a lázat is megelőzi általában néhány órával. Amikor olvasok ezekkel kapcsolatban, mindig folyamatos hosszan tartó tüneteket írnak le kórtörténetben, legyen az pajzsmirigy betegség vagy autoimmun betegség, de ez nálunk nem áll fenn. Szeretném megkérdezni, hogy az endokrinológia jó irány lehet a kislányom számára, vagy inkább más irányba kutassunk tovább, pl. góckutatás, vagy maradjunk az immunológia területén. Köszönettel Kiss Adrienn Tóth Zoé (3 éves) nevében

        Dr. Fáklya Mónika válasza a csalánkiütés, ödéma témában

        Tisztelt kérdező! Ez a tünet véleményem szerint immunológiai eredetű, így jó helyen vannak gondozáson.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2011. március 10., 16:08; Megválaszolva: 2011. március 14., 18:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...