• Endokrinológia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! 2010 októberében kezdődtek a pajzsmirigy gondjaim. Akkor a TSH értékem 0,0068 volt .Kaptam Methothirint ,amiből napi két szemet kellett szednem. A következő vérvételkor a Tsh értékem 11 lett. Ekkor lecsökkentették az adagot napi 1 szemre .A következő alkalommal 45 lett a Tsh-m, ekkor teljesen abba kellett,hagynom a gyógyszert .a legutóbbi február 24-ei Tsh-m 4,6 lett. ATPO értékem :198 Így kaptam Letrox 50 nevű gyógyszert,amiből napi fél tablettát kell szednem.A betegség neve pedig Hashimoto. Az orvos szerint ezt életem végéig szednem kell .A nyaki ultrahang eredménye jó,semmiféle göb nem található.Nagyon elkeseredtem, mert lisztérzékeny is vagyok,az már eleve elég sok minden korlátozással jár. Gyermeket szeretnék/van már egy 5 éves lányunk/.Eddig csak az volt a kételyem,hogy nehogy lisztérzékeny legyen a baba,de most ettől a pajzsmirigyproblémától,már megkérdőjelezem,szabad-e még vállalnom 2.gyermeket?Egyáltalán lehet-e?Köszönettel:

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztelt kérdező! Természetesen vállalhat gyermeket. Egyáltalán nem biztos, hogy ő is örökli az ön betegségeit, mert maga a betegség nem öröklődik, csak a hajlam. A Hashimoto pajzsmirigy gyulladás jól kezelhető betegség. A folyamatos és megfelelő gyógyszerszedésre kell odafigyelnie, és arra, hogy amikor tervezik a gyermeket jól legyen beállítva a hormonadag, valamint, hogy a terhesség bekövetkeztekor emeljék azt meg.Nyilván ezt endokrinológusával fogja majd megbeszélni annak idején. Sajnos a két betegség viszonylag gyakran fordul elő együtt. Mindkettő autoimmun eredetű.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2011. március 05., 16:35; Megválaszolva: 2011. március 07., 22:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben: