• Endokrinológia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! 2010 októberében kezdődtek a pajzsmirigy gondjaim. Akkor a TSH értékem 0,0068 volt .Kaptam Methothirint ,amiből napi két szemet kellett szednem. A következő vérvételkor a Tsh értékem 11 lett. Ekkor lecsökkentették az adagot napi 1 szemre .A következő alkalommal 45 lett a Tsh-m, ekkor teljesen abba kellett,hagynom a gyógyszert .a legutóbbi február 24-ei Tsh-m 4,6 lett. ATPO értékem :198 Így kaptam Letrox 50 nevű gyógyszert,amiből napi fél tablettát kell szednem.A betegség neve pedig Hashimoto. Az orvos szerint ezt életem végéig szednem kell .A nyaki ultrahang eredménye jó,semmiféle göb nem található.Nagyon elkeseredtem, mert lisztérzékeny is vagyok,az már eleve elég sok minden korlátozással jár. Gyermeket szeretnék/van már egy 5 éves lányunk/.Eddig csak az volt a kételyem,hogy nehogy lisztérzékeny legyen a baba,de most ettől a pajzsmirigyproblémától,már megkérdőjelezem,szabad-e még vállalnom 2.gyermeket?Egyáltalán lehet-e?Köszönettel:

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztelt kérdező! Természetesen vállalhat gyermeket. Egyáltalán nem biztos, hogy ő is örökli az ön betegségeit, mert maga a betegség nem öröklődik, csak a hajlam. A Hashimoto pajzsmirigy gyulladás jól kezelhető betegség. A folyamatos és megfelelő gyógyszerszedésre kell odafigyelnie, és arra, hogy amikor tervezik a gyermeket jól legyen beállítva a hormonadag, valamint, hogy a terhesség bekövetkeztekor emeljék azt meg.Nyilván ezt endokrinológusával fogja majd megbeszélni annak idején. Sajnos a két betegség viszonylag gyakran fordul elő együtt. Mindkettő autoimmun eredetű.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2011. március 05., 16:35; Megválaszolva: 2011. március 07., 22:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...