• El kell fogadjam?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Szakértő! 2 éves korom óta, kimutatott betegségem: Cah Nem sóvesztő formája. 10 éves korom óta cortef 10mg-os gyógyszert szedek. 3-szor, naponta. Voltak olyan időszakok, amikor nem szedtem rendesen, abbahagytam, mert nem fogadtam el, hogy nekem gyógyszert kell szedni. Ennek következtében, fokozott szőrnövekedés van az állon is, a menszeszem egy évben kb 3-4-szer van. A felelőtlenségem miatt a tesztoszteron és progeszteron szintem, sokszor sokszorosa volt az átlag értéktől. Kb egy éve elhatározam, hogy szedem a gyógyszert. A progeszteton, totáltesztoszteron szintem, sokat javult, majdnem jó. De az acth szintem, ami eddig mindig jó volt, az most magas. 171.5 pg/ml. A normális pedig 63-ig megfelelő. Ez mitől van? És ha szedem a gyógyszert a menszeszem helyreállhat még, sok idő kell míg helyre áll egy hormonrendszer? Menszeszem már nyolc hónapja nincs, az ultrahang, nőgyógyász mindent rendben talált, csak egy kis gyulladásom volt. Pestre évente járok kontrollra, az orvosomnak elmondtam panaszom, de azt mondta, hogy tökéletes nem lesz a menszeszem. De már nyolc hónap!!!!!!!!!!!! Mondtam neki. A nőgyógyász meg nem adhat gyógyszert ami meghozná, mert hormont, hormonnal nem lehet kavarni. Ez tényleg így van? Szóval nem igazán voltam megelégedve orvosom válaszától, kérem segítsen. Gyermeket szeretnék, de így nagyon nehéz lesz. Tudom hogy felelőtlen voltam, hibáztam, de kérem helyre lehet hozni a hibámat? Vagy már késő?

        Dr. Fáklya Mónika válasza a endokrinológia témában

        Tisztelt kérdező! A pontos gyógyszerszedés ebben a betegségben nagyon fontos. Az ACTH szintje azért lehet magas, mert valami gond van a gyógyszerszedéssel. Pl. Nem megfelelő a bevétel időpontja, vagy az adagot kell módosítani. Javaslom, hogy menjen vissza hamarabb az endokrinológusához, hogy megbeszéljék, mi legyen a teendő. Megfelelő gyógyszerelés mellett lehet gyermeke, de a terhesség alatt speciális teendők is lehetnek, ezt is az endokrinológusa fogja elmondani önnek.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2011. március 03., 18:54; Megválaszolva: 2011. március 07., 22:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...