• Hormonok

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Fekete István! Szeretném a véleményét kérni a következőkkel kapcsolatosan. 2 éve szeretnénk babát, 1 éve járunk meddőségibe, férjem eredménye nincs rendben, nálam nem találtak semmit, petevezeték átjárható, hiszteroszkópia rendben, így volt 4 inszemináció, 2 lombik, sikertelenül, az első lombiknál elindult vmi, de nem maradt meg. Most alaposan megvizsgáltatom magunkat, voltam endokrinológusnál is, az eddigi eredmények: Terheléses cukor és inzulin (75 gr. glukózzal) Cukor 0 perc: 4, 5 Cukor 60 perc: 4, 5 Cukor 90 perc: 5, 7 Cukor 120 perc: 5, 8 Inzulin 0 perc: <2, 0 Inzulin 60 perc: 14, 2 Inzulin 90 perc: 19, 1 Inzulin 120 perc: 26, 4 Hormonok(4. napi vérvétel): TSH: 3, 05 FT4:14, 76 FT3: 3, 73 anti TPO: 10 Anti TG <20 LH: 3, 19 IU/l FSH: 5, 57 IU/l Prolactin: 200, 9 mIU/l Progeszteron: 1, 25 nmol/l Oestradiol: 81, 8 Pmol/l Total tesztoszteron 0, 23 nmol/l (ez csillagos, 0, 29-1, 42-ig ad referenciát) SHBG :50, 3 nmol/l DHEAS :2, 7 umol/l (2, 68-9, 23 a referencia, tehát határon van) 20. napi 17-OH progeszteron : 0,56 ng/ml Fizikailag, nőgyógyászatilag PCO jele nincs, 175 cm, 64 kiló vagyok. Endokrinológus lelethez csatolt levele szerint a TSH-n kívül minden rendben, arra ír fel majd gyógyszert, de csak 22-re kaptam időpontot, addig információt gyűjtök. Ő az inzulinra is azt írta, rendben, de arra már többen is mondták, hogy az arány nagyon nem jó, úgy tudom, a terhelt érték az éhgyomri 5-szöröse lehet maximum. Ezen kívül tudtommal az LH_FSH aránya is 1:1 kellene, hogy legyen, nekem ettől eltér. Az inszeminációknál 2*1 clostilbegyt szedésekor is rendszeresen 5-5-3-3 tüsző volt, a lombiknál hosszú stimulálás volt nagy hormonadaggal (napi 2*150gonal), 8 és 10 petesejttel, nem tudom, a hormonoknak van-e ehhez köze. Egy hete 160 g CH-diétázom, természetesen rá fogok kérdezni az endokrinológusnál, hogy az inzulinnal mi a helyzet. A diétával mennyit lehet ezen javítani és mennyi idő, amíg reagál rá a szervezet? A többi hormonról mi a véleménye ? Mit javasol, hogyan folytassuk a kivizsgálásokat/kezeléseket? Tisztelettel és köszönettel

        Dr. Fekete István válasza a endokrinológia témában

        Az hogy lombik, vagy AIH valószínűleg a férje lelete dönti el. Az inzulin res. kimondható, érdemes metformin kezelést indítani. A többi értéke nem rossz. Ezt a jól sikerült stimulatiók is alátámasztják.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Fekete István
        szülész-nőgyógyász, endokrinológus szakorvos, meddőségi specialista

        Dr. Fekete István

        Kérdés: 2011. február 14., 14:34; Megválaszolva: 2011. február 17., 09:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...