• Mi lehet a gond?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Úr!/Nő! A problémám elég összetett, illetve én annak érzem. 31 éves nő vagyok, 2009-ben derült fény pajzsmirigy alulműködésemre, amire azóta gyógyszert szedek, 75 mikrogramm Euthyrox tablettát. Szapora pulzussal, állandó hőhullámokkal, hajhullással küszködtem akkor, és aztán végülis kiderült az alulműködés. Viszont az a baj, hogy hiába szedem a gyógyszert, sem a kilók indultak meg (20 kilót szedtem fel), a pulzusom szinte mindig szapora (80-90 közötti), szívdobogásérzés, állandó hőhullámok, nagyon gyakran lever a víz, izzadok, melegem van, fulladok, sokszor fáj a fejem, szédülök. Szóval azon kívül, hogy a vérképnél a TSH szint az megfelelő, mégsem érzem jobban magam, hogy szedem a gyógyszert. Nem tudom elegendő-e az, hogy csak TSH-szintet nézik meg?Sajnos a vérnyomásom is magas, arra is szedem a gyógyszert, 100mg Lavestra, a pulzusra Betalocot kaptam 10 mg-ot reggel és este fél-fél tbl, illetve a gyomorproblémámra Controloc 40 mg-ot. Sajnos emellett lelki problémákkal is küszködök, pánikbetegség, szorongás, erre Frontin 0,25 mg.ot kaptam. Kezelve sajnos ez a dolog még nincs, mert nem tudom mivel nem tudom merre induljak el. Nem tudom, hogy problémáimat a lelki gondok okozzák, és ezért érzem úgy hogy nem használ az Euthyrox, vagy pedig van valami konkrét más betegség is. Nemrég voltam szív UH-on-EKG-n, és mindent rendben találtak, illetve a labor érték is jó volt. Nem lehet köze esetleg valamilyen más típusú hormonoknak ezekhez a tünetekhez pl.mellékvese, mellékpazsmirigy? Vagy esetleg nem megfelelő a napi 75 mikrogramm?Olyan létezik, hogy van aki egyik nap mondjuk 50-et szed, másik nap 75 mikrogrammot? Még egy dolgot szeretnék kérdezni a Doktor Úrtól. Eddig nem volt gond a menstruációmmal, de mostanában, már jó néhány hónapja, észrevettem, hogy hamarabb megjön, most legutóbb is 6 nappal, előtte 4 nappal, és azt, hogy nem húzódik el már olyan sokáig mint régebben. Most már 3-4 után is minimális a mennyisége. Milyen következményei lehetnek ennek, szükséges-e illetve lehet-e ezt kezelni?Elképzelhető, hogy pár éven belül nem is lesz már menstruációm?Nem szültem még. Nagyon szépen köszönöm válaszát!!! További szép napot!!!

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztelt kérdező! Amennyiben a TSH rendben van, a gyógyszerbeállítása megfelelő. Amikor egy pajzsmirigybetegséget kivizsgálnak néznek fT4 szintet és pajzsmirigy ellenes antitesteket is, és ebből a pontos diagnózist felállítják. Követésre elégségesnek tartják a TSH vizsgálatát egy már ismert betegnél. A pánik szindróma nagyon szerteágazó tüneteket okozhat, ezt mindenképpen kezeltetni javaslom. Mindenesetre belgyógyászati és nőgyógyászati vizsgálatra is sort kellene deríteni, hogy a szervi okokat kizárják a panaszai hátterében.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2011. február 14., 12:17; Megválaszolva: 2011. február 17., 20:40

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...
        Tisztelt Válaszoló! Idén nyár végén derült ki a pajzsmirigy problémám. Az első TSH- m 0,010 volt. Pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg. Felkerestem egy szakembert, majd újabb vizsgálat következett. Szeptemberben a TSH-m 16,55 lett....
        Tisztelt Doktornő. Diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, de most mégis tanácstalan vagyok, mert szeretnék többet tudni a betegségemről de sajnos a kezelőorvosom amiket elmondott nem egészen értettem meg. Az orvosom szerint van egy...
        3-4 hónapja 950 et mutatott a labor prolaktin szint, elkezdtem szedni bromicoptint 5mg ig. 1 hónapja 550 volt a labor , utána emeltük 7.5mg ra, most pedig megint 500mg ot mutatott pár napja. A referencia értek 290. Az orvos emelni szeretné még a...
        Fiam 9 éves, 139 cm. Csontkor vizsgálaton 2.5 évvel előrehaladott csontkort állapítottak meg. Ezt a 2. metacarpus hosszából, annyi volt a leleten, és egy táblázatból kikeresték, ez hány éves kornak felel meg. Jó ez a módszer? Ha igen, mire...
        Tisztelt Doktornő! 18/19 éves korom óta szedek fogamzásgátlót (jelenleg 25 éves vagyok). Ezen időszak alatt már 3 különböző tablettát szedtem, azonban az összeset hasraütésszerűen irta fel az éppen akkori nőgyógyászom, szóval egyszer...
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Általános, migrén miatti, kivizsgálás során (2018.02.28) a TSH érték 0.25, az FT4 9.5 lett. Endokrinológus szakorvos Hypothyreosis-t állapított meg, 25ug Letrox szedését írta elő, a vérkép alapján, további fizikai...
        Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vizsgálatra kellene mennem. Problémám, hogy kb 1 év alatt 62 kg-ról 71 kg-ra híztam, holott semmivel nem eszek többet, mint addig. Igaz, hogy ülő munkát végzek és nem sokat mozgok, de már beszereztem egy...
        Tisztelt Doktornő! 40 éves vagyok és szeretnénk egy 3. babát vállalni. Nézettem egy 21. napi hormon panelt, aminek az alábbi eredménye lett: TSH: 3 (0,55-4,78), FT4: 14,35 (11,5-22,70), FT3: 5,10 (3,50-6,50), Anti TPO: 28 (0,00-60,00), Anti...